4p

A kedvező gazdasági környezetnek köszönhetően bevétel növekedéssel zárta a 2017-es évet a központi értéktári és klíringszolgáltatásokat nyújtó KELER Csoport. A KELER Központi Értéktár Zrt. bevételei éves összevetésben 6,38 százalékkal 4,859 milliárd forintra emelkedtek. A KELER KSZF Zrt. 1,386 milliárd forint bevételt ért el 2017-ben, ez 8,4 százalékos növekedést jelent a 2016-os szinthez képest. A 2017-es évben a KELER Csoport folytatta stratégiai céljai megvalósítását, amelyek középpontjában a regionális értéktári szerep erősítése és a kapcsolódó szolgáltatásfejlesztések állnak.

A központi értéktári és klíringszolgáltatásokat nyújtó KELER Csoport eredményes évet zárt 2017-ben. A cégcsoport egyik vállalata, az értékpapírok kibocsátásának, az értékpapír-tranzakciók kiegyenlítésének legfontosabb háttérintézményeként működő KELER Központi Értéktár Zrt. szolgáltatói tevékenységből származó összesített bevételei 4,859 milliárd forintot tettek ki, ami meghaladta az üzleti tervben szereplő szintet és az egy évvel korábbihoz képest 6,38 százalékos emelkedésnek felel meg.

Mónus Attila, a KELER Csoport vezérigazgatója közölte, hogy a KELER Zrt. terv feletti teljesítményében és a bevételek éves szintű növekedésében főbb szerepe a magyar gazdaság bővülésének, valamint a Csoport által kiszolgált, elszámolásba bevont szervezett értékpapír- és energiakereskedelmi piacok növekvő forgalmának volt. Kiemelte, hogy a növekvő bevételek egy stabil működési környezetben valósultak meg.

Terv felett a díjbevételek
A vezérigazgató a KELER részletes eredményeit ismertetve azt is elmondta: „Az összesített bevételeken belül a KELER jutalék- és díjbevételei az üzleti tervben elvárt szintet 38 millió forinttal haladták meg, így elérték 4,538 milliárd forintot. A KELER működési költségei és ráfordításai egy egyedi tétel eredményeként mintegy 3,758 milliárd forinttal meghaladták a tervezettet. A KELER 2017-es pénzügyi eredménye 1,222 milliárd forint volt, a tervezettnél 103 millió forinttal alacsonyabb eredmény az üzleti évre jellemző mérséklődő hozamkörnyezettel kapcsolatos ügyfélszámla-állomány csökkenésével, átrendeződéssel magyarázható.

Növekedés a KELER KSZF-nél
A KELER Csoport másik vállalata, a klíringházi és garanciaszolgáltatásokat nyújtó KELER KSZF Zrt. is növelte bevételeit 2017-ben. Mátrai Károly, a KELER KSZF vezérigazgatója elmondta, hogy a megelőző üzleti év díjbevételeinél közel 90 millió forinttal magasabb díjbevételt realizált a társaság. A tőkepiaci bevételek 2016-hoz képest összességében 10 millió forinttal nőttek, emellett 2017-ben az energiapiacról származó bevétel 40 millió forinttal múlta felül a 2016-os rekordszintet. A CEEGEX piaci spot és határidős bevételek közel a háromszorosukra nőttek. A KELER KSZF összesített bevétele 1,386 milliárd forintot tett ki 2017-ben, ez az egy évvel korábbit több mint 8,4 százalékkal haladja meg.

Célkeresztben a terjeszkedés
A KELER Csoportnál elindított szolgáltatásfejlesztési program tavaly jelentős felülvizsgálaton ment keresztül, a KELER a modernizáció továbbvitele során továbbra is a piaccal közösen kialakított tartalmi fókusz megvalósítására törekszik annak érdekében, hogy az eddig piaci oldalon megvalósított fejlesztések a jövőben is alkalmazhatóak legyenek. A fejlesztéseknél kiemelt fontossággal bír a T2S szolgáltatások automatizálása.

A KELER Csoport 2017-es éve hozzájárult a stratégiájában kitűzött célok eléréséhez, az elszámolási, klíringházi és jelentési szolgáltatások nemzetközi szinten is jelentős szereplőként való képviseletéhez, amelyhez aktív ügyfélkapcsolati tevékenység társult. A piaci és szabályozói változások újabb alkalmat biztosítottak a KELER Csoportnak az ügyfelekkel való kapcsolatfelvételre és értéknövelt szolgáltatások kiajánlására, mindez hozzájárult az ügyfelek számának megőrzéséhez, bővüléséhez.

Mónus Attila kiemelte, hogy a 2017-es év lezárásaként a KELER Csoport köszöni ügyfelei, partnerei bizalmát és örömmel tekint a 2018-as jubileumi évre, tekintve, hogy 2018-ban ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a KELER, és 10. évfordulóját a KELER KSZF.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!