<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Épp csak egy hete lehet annak, hogy megszáradt a tinta a szerződésen. 

Új társasággal bővült Mészáros Lőrinc céghálója, ezzel együtt egy új ágazatban is érdekeltséget szerzett - bár azt nem állítanánk, hogy ne illene a portfóliójába az új szerzemény. 

A debreceni székhelyű Drone Agro Kft. - mint a neve is jelzi - alapvetően mezőgazdasági területen, annak is egy speciális ágában tevékenykedik. Ennek lett az Agrolink Kft.-n keresztül tulajdonosa Mészáros Lőrinc április 28-án - vettük észre az Opten adatbázisában. 

Folyamatosan terjeszkedik. Fotó: MTI
Folyamatosan terjeszkedik. Fotó: MTI

Az már a cégbíróságra benyújtott dokumentumokból derül ki, hogy az Agrolink a cég 80 százalékát szerezte meg, a maradék 20 százalék az alapító tulajdonos, a debreceni Udvarhelyi Csaba tulajdonában maradt. (Az Agrolink Kft.-nek 48-48 százalékban tulajdonosa a Talentis Agro Zrt. és a Takarék Mezőgazdasági Befektetési és Fejlesztési Magántőkealap, 4 százalékban pedig a Mészáros Lőrinc érdekeltségi köréhez tartozó Prime Property Magántőkealap. Laptársunk, a Privátbankár cikke szerint a magántőkealapot december 8-án indították útnak és a felcsúti milliárdos egyik ügyvédje, Kertész József által tulajdonolt Primefund kezeli.)

A Drone Agro Kft. 3 millió forintos törzstőkével rendelkezik, főtevékenységi köre pedig mezőgazdasági gép, berendezés nagykereskedelme. Emellett azonban több más, olykor egészen speciális tevékenységi kört is bejegyeztek a cégkivonatban. A teljesség igénye nélkül foglalkozhat a cég

  • csomagküldő, internetes kiskereskedelemmel, 
  • elektronikus, híradás-technikai berendezés és alkatrészei nagykereskedelmével, 
  • növénytermesztési szolgáltatással, 
  • egyéb szakmai, tudományos, műszaki tevékenységgel, 
  • gép, hajó, repülőgép ügynöki nagykereskedelmével,
  • valamint repülőgép és űrhajó javításával is. 

Bár az utolsó két tevékenységi kör némiképp meglepetésként hathat, mégsem mondható el az, hogy ez lenne az első olyan gazdasági érdekeltség Mészáros Lőrinc céghálójában, melynek a légiiparhoz van valamilyen formában köze. Másfél hónappal ezelőtt, március közepén ugyanis megszerezte a Kutas '95 Kft.-t, mely a Kutas Magament Kft.-n keresztül megvásárolta a Bihar Airport Kft.-t. Ez a cég Biharkeresztesen üzemeltet nem nyilvános repülőteret - hívta fel a figyelmet a 444.

Visszatérve a Drone Agro Kft.-re, a cég pénzügyei meredeken felívelő pályán vannak - legalábbis ez derül ki az elérhető éves beszámolókból. A 2019-es 85,4 millió forintos árbevételt 2020-ban már 173,3 milliós követte, melyből a végén a korábbi 14,2 millió forintnál valamivel több, 16 milliós tiszta nyereség maradt, amit a tulajdonos bent hagyott a társaságban, nem vett fel belőle osztalékot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.