<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az OTP Alapkezelő értékszemléletű részvényalapja, az OTP Fundman Alap felkészült arra, hogy az idei év második felére talán ismét kinyithatnak a gazdaságok. Számos olyan vállalat részvényeit válogatták az Alapba, amelyek a válságot hatékonyságnövelésre és digitalizációra használták fel, hogy az újranyitás után magasabb piaci részesedéssel és a korábbinál nyereségesebb működéssel térhessenek vissza. Érdekes célpiacok és történetek.

Az OTP Fundman Alap 2014-ben indult, az OTP Alapkezelő jelenleg hatfős feltörekvő részvénypiaci portfóliómenedzser- és elemzőcsapata közös munkával keresi a legígéretesebb befektetési célpontokat.

"A befektetési univerzumunk globális, de erős európai fókusszal. Ez abból adódik, hogy csak olyan cégekbe fektetünk, amelyeket alaposan megismerünk, a többi befektetőnél talán jobban meg is értünk, erre pedig nagyobb esélyünk van a tágabb régiónk országai esetében. Filozófiánk szerint érdemes egyesével megismerni a cégeket, megnézni, hogy milyen folyamatok hogyan hatnak rájuk, és egyedileg dönteni, befektetünk-e vagy sem. Egy-egy részvényből jellemzően 2–5 százalékot tartunk, hogy megvalósuljon a kellő diverzifikáció, így általában 25-30 jó befektetési lehetőséget kell találnunk, hogy teljesen fel legyen töltve részvényekkel az Alap” – mondta el Honics István vezérigazgató-helyettes.

Honics IstvánHonics István

Az Alap jelenleg elsősorban olyan vállalatok részvényeit kedveli és tartja, amelyeket a koronavírus-válság ugyan sújtott, de nem halmoztak fel akkora veszteségeket, hogy az újranyitás után ne tudnának viszonylag hamar visszaállni korábbi növekedési pályájukra. Boér Levente befektetési igazgató mutat be néhány érdekes befektetési célpontot.

„Elsőként a válság által talán legjobban megtépázott szektor, a turizmus területéről mondanék példákat. A légitársaságok közül kiemelném a török Pegasus fapados társaságot, amely az egyik legfiatalabb és leghatékonyabb flottával rendelkezik, így komoly veszteségek nélkül át tudta vészelni a lezárásos időszakot. Az újrainduláskor megerősödött piaci pozícióval térhet vissza, ráadásul a korábban jellemző repülőtéri kapacitásproblémák is eltűnnek. Ide kell még sorolnom a belföldi forgalmát megtartó és a pandémiás időszak alatt is nyereségesen működő, fapados leánycéggel is rendelkező, nemrégen feltőkésített orosz Aeroflotot is.

Boér LeventeBoér Levente

A légi közlekedés mellett a szállodaiparban is találtunk érdekes lehetőséget. A horvát Valamar nevű, üdülőegységeket működtető vállalatnak hatékony hosszú távú stratégiája van, amely további üdülőhelyek létesítéséről, felvásárlásáról és hatékonyabb működésűvé alakításáról szól. A cég az egyik fő haszonélvezője lehet a régióban a turizmus újraindulásának, és az értékeltsége is visszatérhet a válságot megelőző szintekre.

A lezárások hatására óriási leértékelődés ment végbe a kereskedelmi ingatlanokat – plázákat, bevásárlóközpontokat – tulajdonló cégek árfolyamában is, de azt gondoljuk, hogy a formátumot nem kell még temetni az online értékesítés előretörése ellenére sem. A jó lokációval rendelkező bevásárlóközpontok várhatóan az újranyitás után is megtalálják a helyüket, akár a régitől eltérő funkcionalitással. Az Alap portfóliójában szerepelnek például az Unibail-Rodamco-Westfield részvényei, amely 122 bevásárlóközponttal rendelkezik főként Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban, illetve a Klepierre papírjai, amely európai plázákat tulajdonol. De az európai mediterrán régióból is van két izgalmas befektetésünk. A görög, bolgár és ciprusi piacok IKEA és Intersport üzleteit üzemeltető, valamint az ingatlanokat is birtokló Fourlis Group az elmúlt egy év során csak korlátozottan tudta nyitva tartani az üzleteit. Az újraindulás után viszont visszatérhet a korábbi profitabilitás.

A görög–ciprusi–bolgár–román régióban jelen lévő, gyermekjátékokat és háztartási eszközöket forgalmazó Jumbo óriásáruházlánc a régió egyik legerősebb mérleggel rendelkező és legkonzervatívabban működtetett cége. Sok szektortárssal ellentétben pár negyedév jobb vagy rosszabb eredménye emiatt nem kellene, hogy jelentősen befolyásolja az értékeltségét, ennek ellenére sokszor a piaccal együtt mozog az árfolyama. A válság alatt is ez történt lefelé irányba, ezért ismét nagyon olcsó befektetési célponttá vált.

Végezetül a nehéz időszakot átélő vendéglátó szektorból is említenék egy példát, az AmRest részvényeit. A cég a nyugat- és közép-európai, valamint részben a kínai piacon működtet gyorsétterem-hálózatokat. A portfóliójába tartozik az itthon is jelen lévő KFC, Pizza Hut, Burger King és Starbucks, valamint a nálunk nem ismert La Tagliatella, Blue Frog, Kabb, Bacoa és Sushi Shop étteremláncok. A cég várhatóan tőkeemelés nélkül át tudja vészelni a lezárásokat, mivel a kiszállítások felfuttatásával részben pótolni tudta a kieső bevételt. Ráadásul egy nem teljes nyitás esetén is visszaállhatnak az elsősorban fiatalabb célközönséget megcélzó üzemegységei, és a költséghatékonysági intézkedések jelentős része megmaradhat.”

Az OTP Alapkezelő szakemberei bíznak abban, hogy a következő időszak piaci teljesítményét továbbra is elsősorban a vírusválságból való kilábalás folytatódása fogja meghatározni, az, hogy milyen gyorsan tud a világ visszatérni egy megközelítőleg működőképes gazdasági rendbe. Ez pedig attól függ, hogy a jelenleg használt vakcinákkal milyen ütemben tudják oltani a lakosságot, illetve milyen új vakcinák megjelenésével lehet gyorsítani a folyamatot. A kilátások biztatók, így az év második felére van realitása egy fokozatos nyitásnak Európában és az Egyesült Államokban is. Érdemes tehát most olyan eszközökbe fektetni, amelyek az újranyitás nyertesei lehetnek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.