<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A Külgazdasági és Külügyminisztérium hétfőn három beruházást is bejelentett, melyek összértéke 96 milliárd forint, amelyből a Hanon Systems Hungary Kft. 18 milliárd forinttal részesedik, 4,6 milliárd forintos állami hozzájárulással. Az összegből az elektromos autókba kerülő klímarendszerek gyártási kapacitását bővíti. A török Sisecam csoport első európai üvegcsomagolóanyag-üzeme Kaposváron jön létre, a somogyi megyeszékhelyen 73 milliárd forintos beruházást hajt végre a cég; ez az eddigi legnagyobb, török vállalat által végrehajtott beruházás Magyarországon, amelyhez a kormány 12,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít, amelynek nyomán 330 új munkahely jön létre. A harmadik a Continental 4,2 milliárdos budapesti  beruházása, amelyből egymilliárdot áll az állam. A három beruházást összesen 18 milliárddal támogatja a kormány.

A dél-koreai cég 40 új munkahelyet is teremt a beruházással, magyarországi alkalmazottainak száma ezzel meghaladja a 2 ezret.

Szijjártó Péter a távol-keleti állam cégeit fontos befektetőnek és kiváló technológiafejlesztési partnernek nevezte. A két ország kapcsolatainak jelentőségét mutatja, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom a tavalyi 28 százalékos bővülés után az idei első negyedévben újabb 25 százalékkal nőtt, Dél-Korea pedig ma már az öt legnagyobb befektető közé tartozik Magyarországon - hangsúlyozta.

Az újraindítás sikeréhez az eredményes oltási kampány és a munkahelyteremtésre összpontosító gazdaságpolitika mellett kellett az is, hogy Magyarország megerősítse a kapcsolatait a világgazdaságot egyre inkább meghatározó Távol-Kelettel - fogalmazott a miniszter. Megjegyezte, hogy másfél évtizede a globális befektetések több mint 80 százalékát nyugatról finanszírozták, ám a keleti országok részesedése mára elérte az 50 százalékot.

A sajtótájékoztatón a Hanon Systems Hungary Kft. vezérigazgatója kiemelte, hogy Magyarország 30 éve biztosít a működésükhöz kedvező feltételeket, a cég ugyanis 1991 óta működik itt. Min Sung hozzátette, hogy kötelességüknek érzik a hozzájárulást a fenntarthatósághoz, és remélik, hogy a tevékenységük a Föld jövőjét szolgálja.

Az 1986-ban alapított Hanon Systems a világ egyik legnagyobb autóipari klímatechnikai beszállítója. A dél-koreai cég világszerte 51 gyártó üzemet és 3 innovációs központot működtet, termékeit használja többek között a Ford, az Audi, a Volvo, Renault is.

Székesfehérvári üzemük csaknem 1600 munkavállalóval állít elő alkatrészeket. A Nógrád megyei Rétságon 2001-ben, Pécsett pedig 2019-ben építettek újabb gyárakat - olvasható a céges honlapon. Beszámolójuk szerint a magyarországi vállalat nettó árbevétele 2019-ben meghaladta a 65 milliárd forintot, 2020-ban az 58 milliárd forintot, túlnyomórészt külföldi értékesítésekből.

Török beruházás Kaposváron

A Sisecam Törökország egyik legnagyobb múltú ipari cégcsoportja, amely mára globális szereplővé vált, 150 országba exportálja termékeit, a világban a második legnagyobb üvegáru-gyártó vállalat, 14 országban 43 gyárral rendelkezik. Magyarországon a mostani beruházásnak köszönhetően évente 330 ezer tonna üveg-csomagolóanyagot állítanak majd elő - mondta a miniszter, aki szerint mindez jelentősen kihat majd a magyar üvegipar, a magyar üveggyártás fejlődésére.

A török Sisecam 73 milliárjából 12,5-et áll a magyar állam (Fotó: MTI , Kovács Tamás)A török Sisecam 73 milliárjából 12,5-et áll a magyar állam (Fotó: MTI , Kovács Tamás)


Szijjártó Péter szerint a Sisecam beruházása is azt bizonyítja, hogy helyes volt a keleti nyitás politikája, amelyben fontos szerepet tölt be a Törökországgal mint a világ egyik leggyorsabban növekedő gazdaságával rendelkező országgal a stabil és folyamatosan javuló kapcsolat építése. Arra is rámutatott, hogy idén az első negyedévben 27 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom Törökország és Magyarország között.  

Közölte, Törökországgal az elsők között kötötték meg azt az egyezményt, amelynek értelmében a koronavírus elleni vakcinával beoltott török és magyar állampolgárok szabadon utazhatnak a két ország között.

Szijjártó Péter rámutatott, nem geopolitikai és ideológiai kérdésként, hanem az emberi élet megmentésének eszközeként tekintettek az oltóanyagokra, ezért lett az EU éllovasa Magyarország az oltottságot tekintve, és ezért van már több mint 5 millió magyar ember beoltva.

Szijjártó kiemelte: míg a világon tavaly 42 százalékkal visszaestek a beruházások, addig Magyarország 140 százalékos növekedést tudott felmutatni ezen a téren.

A magyar kormány beruházás-ösztönzési programjában a világjárvány alatt 1434 vállalat vett részt, és ennek köszönhetően az országban 1700 milliárd forintnyi fejlesztés zajlik - mondta.

Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere elmondta, hogy másfél évvel ezelőtt kezdték el a város újraiparosítási programját, amelyben a gépipar és az élelmiszeripar területén számítanak jelentős előrelépésre.

A versenyképesség növelése és a magasabb hozzáadott értékű iparágak megerősítése és Kaposvárra hozatala érdekében két ipari parkot is létrehoznak: az egyiket egy 170 hektáros területen alakítják ki, valamint bővítik a keleti ipari parkot, a Sisecam ott kap majd helyet.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.