TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. november 26. 10:13

Egy új vállalkozás indítása nem könnyű feladat, és a legtöbbször jelentős összegű befektetésre is szükség van. Vállalkozói hitel felvétele nem mindig lehetséges új vállalkozás indítása esetén, mivel nem tudjuk az erre szükséges vállalkozói múltat felmutatni a banknak.

Sokszor csak egy szabadon felhasználható hitel jelenti az egyetlen megoldást ilyen helyzetben. De mennyire éri meg egy ilyen hitel felvétele, és milyen lehetőségeink vannak?

Szabad felhasználású jelzáloghitel

A szabad felhasználású jelzáloghitel esetén a hitel felvételéhez fedezetre van szükség, ami a legtöbb esetben egy lakóingatlan szokott lenni. Előnye, hogy alacsony kamat mellett vehetünk fel egy nagyobb összegű hitelt, és ezt szabadon, bármilyen célra fel tudjuk használni, így vállalkozás indításának a finanszírozására is alkalmas.

Ha a hitelt gond nélkül törlesztjük, akkor nem említhetünk meg olyan hátrányt, ami miatt rossz választás lehet egy jelzáloghitel, de abban az esetben, ha a törlesztés valamilyen okból kifolyólag megszakad, a bank értékesítheti a fedezetként használt lakóingatlant.

Ezt a kockázatot nem mindenki hajlandó bevállalni, ezért szabad felhasználás esetén a személyi kölcsön sokkal népszerűbb megoldás.

Személyi kölcsön

A személyi kölcsön az egyik legkedveltebb hiteltípus, mivel ezt a legkönnyebb felvenni. Nem szükséges hozzá fedezet, az igénylés nagyon egyszerű, a feltételek kedvezőek, és a hitelfelvételi folyamat nagyon gyorsan végbemegy.

A kamat fix, nem változik a futamidő során, így nagyon könnyű előre tervezni. Az egyetlen hátránya a szabad felhasználású jelzáloghitellel szemben a magasabb kamat. A hitel visszafizetésére csak az igénylő jövedelme jelenti a garanciát. Ez sokkal kockázatosabb a bank számára, emiatt csak magasabb kamattal adja ezt a típusú hitelt.

Melyik szabad felhasználású hiteltípust válasszam?

Ha nincs lehetőségünk vállalkozói hitelt felvenni, akkor azon kell elgondolkodnunk, hogy melyik szabadon felhasználható hitel tud megoldást adni a cég beindítására.

Válaszolván a következő kérdésekre könnyebben megkaphatjuk a legjobb megoldást:

  • Mekkora összegre van szükségünk?
  • Mekkora törlesztőrészletet tudunk bevállalni?
  • Hány év alatt akarunk megszabadulni a törlesztőrészletektől?
  • Van a birtokunkban ingatlan?

Ha van olyan ingatlan a birtokunkban, amelyiket fedezetként fel tudnánk használni, és biztosak vagyunk abban, hogy nem lesz gond a hitel törlesztésével, akkor az alacsony kamat miatt a jelzáloghitel a legolcsóbb választás. Arra is kell gondolni, hogy a jövedelmünk könnyen változhat, és a jelzáloghitel kamata is nőhet annak függvényében, hogy ezt milyen kamatperiódussal vettük fel.

Ha nincs a birtokunkban ingatlan vagy nem szeretnénk a lakásunkat kockáztatni, akkor egy szabad felhasználású személyi kölcsön ideális megoldást jelenthet vállalkozás indítására. A törlesztőrészlet fix, nem érhet bennünket meglepetés, és nem kockáztatjuk a birtokunkban levő ingatlant sem.

Nem csak a hitel jelent megoldást

Egy új vállalkozás indítása nem könnyű feladat. A siker nem mindig garantált, a legtöbben nagyon hamar elbuknak. Azt is jó megfontolni, ha egyáltalán érdemes hitelt felvenni a személyes célunk megvalósítására.

Egy szabad felhasználású kölcsön nem kis kockázattal jár.

  • A tartozást havi szinten kell törleszteni, nincs megengedve a késés. Ha nincs stabil jövedelmünk, akkor nagyon komolyan el kell gondolkodnunk azon, ha megéri egy kölcsön felvétele a célunk megvalósítása érdekében.
  • Annak függvényében, hogy melyik hitelező ajánlatát válasszuk, hosszú távon a kölcsön után fizetett kamat akár a kölcsön 50%-át is elérheti. Ez azt jelenti, hogy 3 millió forint esetén akár 4,5 millió forintot fogunk visszafizetni a banknak. Ez egy nem elhanyagolható összeg.
  • A különböző extra szolgáltatásokkal is nagyon figyelmesek kell, hogy legyünk. Ezek általában nagyon drágák és jelentősen megemelhetik az amúgy is magas kamatot.

Tudjuk milyen a vállalkozói szellem. Ha ötletünk van, akkor semmi nem állhat az utunkba, de ha okosan csináljuk, akkor akár meg is szabadulhatunk egy nem kívánt adósságtól.

  • A termékünket vagy szolgáltatásunkat piac kutatást végezve akár indítás előtt is letesztelhetjük. Kevés pénz felhasználásával megtudhatjuk, ha lenne rá kereslet. Nem szükséges többszáz vagy többezer darabot előre legyártani a termékből. A gyártás előtt létrehozhatunk egy weboldalt, amelyen keresztül bemutatjuk a látogatóknak az új terméket. Ezt internetes reklámok segítségével népszerűsíthetjük. Ha pozitív visszajelzést kapunk a látogatóktól, akkor indulhat a gyártás. Szolgáltatás esetén is megtehetjük azt, hogy előbb reklámmal vagy ingyenes apróhirdetés segítségével nézzük meg, ha lenne rá kereslet. Ha igen, akkor beszerezzük a tevékenységünk megkezdéséhez szükséges eszközöket.  
  • Kreatív ötletekkel a marketing költségeket is megspórolhatjuk. Például, ha terméket szeretnénk árulni, akkor ingyenes oktatóvideókat készíthetünk, ami bemutatja a termék előnyeit. Sok olyan feltörekvő kisebb influencer is akad, aki egy ingyenes termékért hajlandó lesz azt reklámozni.
  • Ha olyan személyeket keresünk, akik hisznek az ötletünkben és hajlandóak vagyunk részesedést adni a cégünkből a munkájukért cserébe, akkor alkalmazottakat sem kell fizetnünk.

Vannak olyan dolgok, amelyeket csak pénzzel tudunk megoldani. Ha minél kevesebb ilyen dolog van, akkor a megvalósításhoz szükséges tőkét akár megtakarítással is összegyűjthetjük. Bármilyen típusú hitelt vennénk fel, ez nagy kockázattal jár. Főleg, ha új vállalkozásról van szó.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.