<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mészárosék tavaly év végén egy újabb cégvásárlást bonyolítottak le. A társaság 2022 május végéig érvényes környezethasználati engedéllyel rendelkezik egy milliárdos beruházás megvalósítására.

A Mészáros-birodalom terjeszkedése nem ismer határokat, kisgömböc módjára vásárolja fel sorra a különféle cégeket, működjenek azok bármely területen. Tavaly év végére is jutott egy ilyen tranzakció, ami mégis valamivel különlegesebb a többinél: 2018. december elsején a Talentis Group Beruházás-szervező Zrt. az egyedüli tulajdonosa lett a szerencsi, de korábban debreceni székhelyű PIMCO Kft.-nek. A mára 153 milliós jegyzett tőkével rendelkező céget 2011-ben alapították, azóta jelentős érdemi tevékenységet nem végez a beszámolók alapján.

A PIMCO azonban nem emiatt a legérdekesebb. A társaság az évek óta húzódó, Szerencsre tervezett üveggyapot gyár beruházásával összefüggésben 2017. május 23-án kapott érvényes környezethasználati engedélyt 2022. május 31-ig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Járási Hivatalának Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályától.

A szerencsi üveggyapot gyár látványterve (Forrás: engedélyeztetési dokumentáció)
A szerencsi üveggyapot gyár látványterve (Forrás: engedélyeztetési dokumentáció)

A hatóság oldalán elérhető engedélyeztetési dokumentáció szerint évi 13-14 ezer tonnás kapacitással működne a gyár, és 100 fő foglalkoztatását biztosítaná. A tervezett létesítmény önkormányzati területen valósulna meg, a 6,4 hektáros ingatlanra a bérleti szerződést is megkötötte a PIMCO, azt ugyanis csatolták az engedélyeztetési eljáráshoz benyújtott dokumentációhoz. Dátum hiányában azt nem tudni, hogy mikor írták alá a felek a szerződést, viszont a bérleti díj fizetése 2017.02.01-től volt esedékes, és 2030 szeptemberéig szól. Mértéke 225 forint/m2/év, ami megközelítőleg 14,4 millió forintos költséget eredményezett az ingatlan esetében. Magát a gyárat közel 9000, a raktár épületet pedig 4000 m2-esre tervezték.  

Az engedélyeztetési eljárást nagyon hamar, mindössze 42 nap alatt lefolytatta a hatóság. A gyorsaság nem meglepő, hiszen 2016 év végén a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánította a bruházást, ami a hatósági ügyek felgyorsítását is eredményezi. A kormány azonban nemcsak ilyen formában támogatta a beruházást, hiszen a Szerencsi Hírek 2017 májusi számában megjelent tudósítás szerint a Nemzeti Befektetési Ügynökség 2016 szeptemberében 4 milliárd forintos támogatásban részesítette a projektet.

Mészárosék tehát a PIMCO révén megvettek egy olyan céget, melynek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű projektje van, 4 milliárdos állami támogatást és érvényes környezethasználati engedélyt is magáénak tudhat. Így nem csoda, hogy felkeltette a felcsúti milliárdos figyelmét a projekt, ami nem csak az imént felsorolt dolgok miatt nevezhető unikálisnak.

Az engedélyeztetési dokumentációban foglaltak szerint a PIMCO - vagyis most már Mészáros - ezzel a beruházással

egy teljesen új piaci szereplőként kívánt megjelenni a hazai és az európai szigetelőanyag gyártó ipar szegmensében is. Az üzem beindításával és a piacra lépéssel az "első hazai gyártóként fog működni az Európai Unió területén".