Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

Balog Ádám már 2020. december 31-én venné a kalapját, ám ha addig nem találják meg az utódját, akkor legkésőbb 2021. március 1-jén.

Bombaként robbant a mai tőzsdezárás után a hír: Balog Ádám 2020. december 31-ei hatállyal lemondott az MKB Banknál betöltött igazgatósági tagságáról és az elnöki tisztségéről - tette közzé a hitelintézet a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Egyúttal távozik a vezérigazgatói posztról is.

Balog Ádám közel hat év után távozik az MKB éléről. Fotó: Privátbankár.huBalog Ádám közel hat év után távozik az MKB éléről. Fotó: Privátbankár.hu

Az MKB december 14-ére össze is hívta a bank rendkívüli közgyűlését az alábbi napirendi pontokkal:

1. Vezérigazgató munkaszerződésével kapcsolatos döntések 

2. Döntés felmentvény adásáról

3. Vezető tisztségviselők megválasztása, döntés az igazgatóság elnökének személyéről

4. Döntés az új vezérigazgató megválasztásáról (kinevezéséről), munkaszerződésének létrehozásáról és javadalmazásáról

Amennyiben a távozó első számú vezető helyére megválasztatandó új igazgatósági elnök kinevezése nem hatályosul 2020. december 31-éig - mert nem zárul le a Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyezési eljárása -, akkor Balog megbízatása az új elnök tisztsége kezdő napján, de legkésőbb 2021. március 1-jén szűnik meg.

Balog Ádám 2015 óta irányítja elnök-vezérigazgatóként az MKB Bankot. Azt megelőzően, 2013. március 6-ától az MNB monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnöke és a Monetáris Tanács tagja volt. 2014. december 18-án kérte fel a magyar állam az MKB tulajdonosi jogainak gyakorlására az MNB-t, Balog Ádám jegybanki alelnökként felügyelte az MKB Bank átalakítását és újjászervezését.

A távozó bankvezető 2002-ben a GE Tungsram Lighting Zrt.-nél kontrolling területen dolgozott, majd 2003-tól 2010-ig a Pricewaterhouse Coopers Könyvvizsgáló és Gazdasági tanácsadó Kft-nél adó területen üzleti és tanácsadói tapasztalatokra tett szert. 2003-ban szerezte meg okleveles közgazdász diplomáját a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Gazdálkodástudományi Karán. 2005-ben a Community of European Management Schools International Management mesterszakán diplomázott. 2007-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán szerzett jogi diplomát.

A Balog Ádám vezetett MKB a Takarékbankkal és a Budapest Bankkal (BB) éppen arra készül, hogy egymással egyesülve létrehozzák Magyarország második legnagyobb, 744 milliárd forint értékű bankcsoportját, amely az OTP Bank fő vetélytársává válhat. Balog az oszlopos tagja a fúziót előkészítő Magyar Bankholding Zrt. nevű társaságnak, annak ötfős igazgatóságába nemrég választották be. Ezért is tűnik meglepőnek a mostani bejelentése. Nehéz elképzelni, hogy emögött az áll, Balog több időt szeretne fordítani az új óriásbank kialakítására, hiszen például a Takarékbank és a BB vezére, Vida József és Lélfai Koppány is megtartják mostani pozíciójukat.

Vida József, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Bankholding Zrt. vezérigazgatója, dr. Lélfai Koppány, a Budapest Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója és dr. Balog Ádám, az MKB Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója (b-j) a befektetési és szindikátusi szerződés aláírása után Budapesten, 2020. október 30-án. Fotó: bankokVida József, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Bankholding Zrt. vezérigazgatója, dr. Lélfai Koppány, a Budapest Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója és dr. Balog Ádám, az MKB Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója (b-j) a befektetési és szindikátusi szerződés aláírása után Budapesten, 2020. október 30-án. Fotó: bankok

A lapunk által megkérdezett, a bankok belső ügyeit jól ismerők azonban emlékeztettek arra, hogy Balog arra számított, az egyesült hitelintézetben majd nagyobb szerepet kap, Vida mellett ő lesz majd "a második legerősebb ember". Ám amikor az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi posztjáról július 20-án Balog mostani lemondásához hasonlóan váratlanul távozott Barna Zsolt szeptember 1-jén a Magyar Bankholdinghoz igazolt, majd ő lett annak igazgatóságának az elnöke - míg Vida a vezérigazgató -, forrásaink szerint Balog csalódott. Ez (is) lehetett oka a távozásának.

Balog a Promid Finance Zrt. nevű cégen keresztül az MKB-részvények 2,56 százalékát birtokolja, egyelőre ennek sorsáról nincs hír.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.