2019. január 6. 05:45

A lakitelki beruházás újabb üteme 4,5 milliárd forintba kerül.

Nyitott és zárt termálfürdő, kemping és kiszolgáló épületek építésére szerződött le közbeszerzési eljárásban a Népfőiskola Alapítvány a FERROÉP Fővállalkozó és Szerelőipari ZRt.-vel. A beruházás a Lakitelki Népfőiskola területén valósul meg, nettó 4 545 794 780 forintból. Eredetileg ennél több mint félmilliárd forinttal alacsonyabb összeggel, 4,021 milliárddal kalkuláltak. Az eltérés oka nem derül ki a tájékoztatóból, de az építőipari árak elszállása a legtöbb beruházást drágította az elmúlt időszakban.

Lezsák Sándor Lezsák Sándor

A Lakitelki Népfőiskola alapítója a Lezsák házaspár. Lezsák Sándor volt MDF-es politikus, aki 2006 óta a Fideszben politizál. Lezsák jelenleg az Országgyűlés alelnöke.

A mostani közbeszerzés esetében a kapcsolattartó személyként feleségét, Lezsák Sándornét jelölték meg. A kivtelező feladata egy nyitott termálfürdő, egy kemping és a kiszolgáló épületek megépítése. A tájékoztató szerint barlangmedence, ülőmedence, élménymedence és gyermekmedence is épül majd. Továbbá egy zárt, 2952 négyzetméteres termálfürdőt is kap a népfőiskola, a létesítmény gyógyászati célokat is szolgál majd. Mint a tájékoztatóban megjegyzik, a közbeszerzési szerződést csak feltételesen tudták megkötni, tekintettel a feltételes eljárásra és a további támogatási szerződésre.

 

A termálfürdők építése összefüggésben állhat azzal, hogy a területen nagy mennyiségű termálvíz áll rendelkezésre. A népfőiskola honlapján olvasható korábbi tájékoztatás szerint e magas hőfokú vízre alapozva fogtak hozzá a létesítmény fűtési rendszerének átalakításához, mellyel az addigi gázfűtést váltják fel a termálvíz alapú fűtéssel. Erre az Országgyűlés másfél milliárd forint összegű kiemelt támogatást hagyott jóvá korábban. Már akkor felvetődött, hogy termálfürdőt is érdemes lenne építeni.

A pályázatra két cég adta be a jelentkezését, végül egy szegedi vállalkozás, a FERROÉP nyerte el a megbízást. A munkálatokhoz valószínűleg alvállalkozókat is igénybe vesznek majd - derül ki a dokumentumból.

A cég 2017-ben 4,76 milliárd forint értékesítési árbevétel mellett 85,7 millió forint adózás előtti eredményt ért el. A vállalkozás a Nemesi család érdekeltségében van, a vezérigazgatója Nemesi Pál, aki egyben a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Referenciájuk közé tartozik a makói Hagymaház, amelyet Makovecz Imre tervezett.

A népfőiskola az elmúlt években sok milliárd forint beruházási célú támogatásban részesült, a napi.hu szerint az idei költségvetésben is 10 milliárd forintot különítettek el beruházásokra.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.