TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A lakitelki beruházás újabb üteme 4,5 milliárd forintba kerül.

Nyitott és zárt termálfürdő, kemping és kiszolgáló épületek építésére szerződött le közbeszerzési eljárásban a Népfőiskola Alapítvány a FERROÉP Fővállalkozó és Szerelőipari ZRt.-vel. A beruházás a Lakitelki Népfőiskola területén valósul meg, nettó 4 545 794 780 forintból. Eredetileg ennél több mint félmilliárd forinttal alacsonyabb összeggel, 4,021 milliárddal kalkuláltak. Az eltérés oka nem derül ki a tájékoztatóból, de az építőipari árak elszállása a legtöbb beruházást drágította az elmúlt időszakban.

Lezsák Sándor Lezsák Sándor

A Lakitelki Népfőiskola alapítója a Lezsák házaspár. Lezsák Sándor volt MDF-es politikus, aki 2006 óta a Fideszben politizál. Lezsák jelenleg az Országgyűlés alelnöke.

A mostani közbeszerzés esetében a kapcsolattartó személyként feleségét, Lezsák Sándornét jelölték meg. A kivtelező feladata egy nyitott termálfürdő, egy kemping és a kiszolgáló épületek megépítése. A tájékoztató szerint barlangmedence, ülőmedence, élménymedence és gyermekmedence is épül majd. Továbbá egy zárt, 2952 négyzetméteres termálfürdőt is kap a népfőiskola, a létesítmény gyógyászati célokat is szolgál majd. Mint a tájékoztatóban megjegyzik, a közbeszerzési szerződést csak feltételesen tudták megkötni, tekintettel a feltételes eljárásra és a további támogatási szerződésre.

 

A termálfürdők építése összefüggésben állhat azzal, hogy a területen nagy mennyiségű termálvíz áll rendelkezésre. A népfőiskola honlapján olvasható korábbi tájékoztatás szerint e magas hőfokú vízre alapozva fogtak hozzá a létesítmény fűtési rendszerének átalakításához, mellyel az addigi gázfűtést váltják fel a termálvíz alapú fűtéssel. Erre az Országgyűlés másfél milliárd forint összegű kiemelt támogatást hagyott jóvá korábban. Már akkor felvetődött, hogy termálfürdőt is érdemes lenne építeni.

A pályázatra két cég adta be a jelentkezését, végül egy szegedi vállalkozás, a FERROÉP nyerte el a megbízást. A munkálatokhoz valószínűleg alvállalkozókat is igénybe vesznek majd - derül ki a dokumentumból.

A cég 2017-ben 4,76 milliárd forint értékesítési árbevétel mellett 85,7 millió forint adózás előtti eredményt ért el. A vállalkozás a Nemesi család érdekeltségében van, a vezérigazgatója Nemesi Pál, aki egyben a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Referenciájuk közé tartozik a makói Hagymaház, amelyet Makovecz Imre tervezett.

A népfőiskola az elmúlt években sok milliárd forint beruházási célú támogatásban részesült, a napi.hu szerint az idei költségvetésben is 10 milliárd forintot különítettek el beruházásokra.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.