<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Még nincs végleges kormányzati döntés.

A nyári szünet utáni első kormányülésen szóba került a BMW debreceni beruházása. Gulyás Gergely miniszter elmondta a mai tájékoztatóján, hogy a debreceni gyár egy 400 hektáros mezőgazdasági területen valósul meg, és a földterület a lehető legjobb megtérüléssel válik a projekt részévé. Arról is beszélt, hogy a német és magyar gazdasági kapcsolatok az autóipari beruházások mellett az utóbbi időben hadiipari megállapodásokkal is bővültek. (Sajtóhírek szerint Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar kormányfő júliusi találkozójukon állapodtak meg ezekről a beruházásokról, csomagban.)

Rákérdeztünk a miniszternél, mekkora állami támogatásban részesülhet a BMW debreceni gyára. A külügy ezt nem tudta megmondani lapunk érdeklődésére, arra hivatkozva, hogy még tartanak az erről szóló tárgyalások. Gulyás sem tudott döntésről beszámolni, de a nagyságrendet firtató kérdésünkre - több tízmilliárd, vagy kevesebb - azt mondta, hogy a tízmilliárd forintot meg fogja haladni a támogatás összege. Arányos lesz a korábbi beruházásokhoz nyújtott támogatásokkal - tette hozzá.