Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
PR

A FoglaljOrvost.hu anyák napja apropóján készült, immáron szokásos összegzéséből kiderült, hogy minden megyében növekedés figyelhető meg, de a dobogó legfelső fokán Tolna megye található, amelyet Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye követ, mindenhol tíz százaléknál nagyobb szülésszám-növekménnyel. Budapesten más folyamatok figyelhetőek meg, itt tovább csökken a születésszám, miközben egyre többen választják a magánklinikákat.

forrás: KSHforrás: KSH

Egyre több baba jön világra Magyarországon, olyannyira megállni látszik a születésszámban 2017 óta beállt csökkenő tendencia, hogy 2019-es évhez viszonyítva 2020-ban három százalékkal több, összesen 92.233 baba jött világra Magyarországon. A portál, ahol több szakterületre, így magán nőgyógyász orvosokra is rákereshetünk, azt írja, hogy a növekedés alól egyedül Budapest kivétel, ahol négy százalékkal csökkent a születésszám.

Gyorsult a természetes fogyás Magyarországon

A Központi Statisztikai Hivatal honlapján olvasható, legfrissebb gyorstájékoztató szerint 2021 februárjában 7055 gyermek született, és 11 024-en haltak meg. 2020 februárjához viszonyítva az élveszületések és a halálozások száma közel azonos volt. 4096 pár kötött házasságot, ami az előző év azonos időszakához képest 9,3%-kal kevesebb. A népmozgalmi folyamatokat tekintve az elmúlt tizenkét hónap alatt, azaz 2020. március és 2021. február között a születések száma 1,2, a halálozásoké 13%-kal több, ugyanakkor a házasságoké pedig 3,6%-kal kevesebb volt az egy évvel korábbi, azonos időszakhoz képest.

Az mfor.hu hírportál március végén számolt be arról, hogy gyorsult a természetes fogyás Magyarországon az idei első két hónapban. A cikk kitér arra is, hogy 2021. január–februárban 14 390 gyermek jött világra, ami 762-vel, 5 százalékkal kevesebb a 2020. január–februári születésszámnál. Ezen belül januárban 9,4 százalékkal kevesebb, februárban pedig szinte azonos volt az élveszületések száma 2020 megfelelő hónapjaihoz képest. De a házasságkötési arányszám is csak 4,4 ezrelék volt, 0,2 ezrelékponttal kevesebb 2020 azonos időszakának értékéhez képest.

forrás: KSHforrás: KSH

Egyre több magánklinika várja a kismamákat

A magánszülések száma folyamatosan növekszik, a tavalyi év pedig az eddigi legnagyobb elmozdulást mutatta, az évek óta sztenderd, országos 2%-os arány 2020-ban 3%-ra növekedett. Ennél nagyobb arányú növekedés csak Budapesten volt tapasztalható, a három budapesti magánszülészeten több mint 2300 csecsemő jött világra. Míg 2017-ben a budapesti szülések 13%-a történt magánklinikán, 2020-ban már 16,7%-os arányt képviselnek az elsősorban a TritonLife Róbert Kórházában vagy a Maternity Magánklinikán született bébik.

Mint az a FoglaljOrvost.hu összegzésében olvasható, Budapesten három kórház várja azon családokat, akik nem csak a terhesség gondozását, hanem a szülést is privát keretek között képzelik el, a kínálatot az idei évtől a Duna Medical Center szélesíti. Vidéken pedig a pécsi Da Vinci Magánklinika várja kismamákat, és bár a születésszám itt alacsonyabb, mindenképpen üzenetértékű, hogy az előző évekhez képest másfélszerezték a szülések számát.

forrás: FoglaljOrvost.hu gyűjtésforrás: FoglaljOrvost.hu gyűjtés

„A magánellátók által közölt adatokból szembetűnő a növekedés. Míg korábban a családok a bizonytalanságok, a paraszolvencia elkerülése érdekében, vagy anyagi lehetőségeiknek köszönhetően választották a magánkórházakat, a 2020-as év több szempontból vízválasztó volt. A pandémia okozta bizonytalanságok, a COVID-ellátásban is résztvevő állami kórházak elkerülésének igyekezete is hajtotta a leendő szüléket a rutinos magánszülészetekre. Az idei évtől hatályos, az állami és privát egészségügyet jelentősen megváltoztató egészségügyi szolgálati jogviszony, ezen belül is az orvosi másodállások, az összeférhetetlenség korlátozása, valamint a hálapénz kivezetése katalizátora lesz az idei további magánklinikai növekedésnek. A paraszolvencia megszüntetése a kismamákat igen érzékenyen érintette, korlátozva a szabad orvosválasztás lehetőségét, és bár a jogszabály megszületése óta megvan a szándék, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyon belül a szülészet egyedi szabályozást kap, ez még nem született meg” – foglalja össze Straub Fanni, az idén tíz éves magánegészségügyi portál a FoglaljOrvost.hu alapító vezetője.

forrás: FoglaljOrvost.hu gyűjtésforrás: FoglaljOrvost.hu gyűjtés

Forrás: FoglaljOrvost.hu gyűjtés, KSH, klinikai adatközlés

(x)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.