2018. október 28. 21:31
mfor.hu

A számítástechnikai óriás 34 milliárd dollárért venné meg a Red Hat szoftvergyártót, amelynek piaci kapitalizációja 20,5 milliárd dollár. Az IBM soha nem adott még ennyi pénzt egyetlen cégért sem.

A két IT-cég vasárnap jelentette be, hogy az IBM 34 milliárd dollárért (forintban számolva mintegy 966 milliárd forintést...) megveszi a Red Hat nyílt forráskódú, vállalati szoftvergyártót - írja a CNBC.

A két cég által jegyzett közös közlemény szerint az IBM készpénzért vesz Red Hat-részvényeket 190 dolláros áron.

A Red Hat így az IBM hibrid felhő osztályának része lesz, a Red Hat vezérigazgatója, Jim Whitehurst pedig az IBM felsővezetői csapatának tagja lesz, közvetlenül a Ginni Rometty vezérigazgatónak jelent majd. Rometty egy interjúban ma elmondta, hogy az "ügylet megváltoztatja a felhőalapú szegmens látképét, átformáljuk az IBM-et". A Red Hat központja marad az észak-karolinai Raleigh-ben, a felvásárlás pedig 2019 második felében zárul. 

A Red Hat bevételei 21 százalékkal nőttek a mostani pénzügyi évben - írja a Financial Times. A vezérigazgató Jim Whitehurst elmondta, hogy a tech-szektorban mindenki egyszerre versenytárs és partner, így továbbra is  mindenkivel együtt fognak dolgozni. Whitehurst elmondása szerint az IBM óriási sales ereje segíti cégét, hogy bizonyos szektorokban jobb személyre szabott szolgáltatásokat kínáljanak. A vezérigazgató a pénzügyi szférát, a szállítást, a telekommunikációt és az egészségipart említette példaként.

Az ügy tanácsadója és vezető finanszírozója a J.P. Morgan.

Az ügylet messze a legnagyobb akvizíció az IBM történetében, de - az AOL-Time Warner fúziót leszámítva - az amerikai tech-szektorban is csak két nagyobb deal volt eddig: a Dell és az EMC 2016-os 67 milliárdot érő fúziója, valamint még a 2000-es dotkomlufi időszakából, amikor a JDS Uniphase 41 milliárd dollárért felvásárlolta az SDL-t. Októberben egyesült két big datában utazó rivális, a Cloudera és a Hortonworks is, az ügylet értéke 5,2 milliárd dollár volt.

A 34 milliárd dolláros fúzió: IBM-Red Hat A 34 milliárd dolláros fúzió: IBM-Red Hat

Az IBM a vártnál gyengébb eredményeket produkált a legutolsó negyedévben, és minden erejével igyekszik utolérni az Amazont és a Microsoftot a felhőalapú infrastruktúrák szegmenségben. A cég négy stratégiai területének egyike a felhőalapú szolgáltatás, amelytől a növekedést várják (a másik három: a mobil, a social és az elemzés). Ennek megfelelően az emúlt negyedévben három felhőalapú megállapodást is tető alá hoztak, az Economical Insurance, az ExxonMobil és a Novis révén.

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.