<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A korábbi elutasítás ellenére ismét jogvédelmet kért a Nitrogénművek Zrt., ha ezt sem fogadja el a bíróság, akkor megindulhat a gigabírság behajtása.

Ismét azonnali jogvédelmet kért a bíróságtól Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa, Bige László a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által tavaly ősszel kiszabott 11 milliárd forintos bírság végrehajtásának felfüggesztéséért - írja csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

A lap szerint a Mediaworks Hírcentrumának értesülését megerősítette a Fővárosi Törvényszék, amely korábban már elutasította a cég hasonló beadványát. Másodfokon a Kúria is így ítélkezett, ezért Nitrogénművek Zrt. ellen megindította a GVH a végrehajtási eljárást.

A Magyar Nemzet arról értesült, hogy az azonnali jogvédelem iránti kérelmet április 10-én terjesztette elő a Nitrogénművek Zrt. a GVH tavaly októberben kiszabott rekordösszegű, 11 milliárdos bírsága ellen. Bige László cégcsoportját azért marasztalta el a GVH, mert más piaci szereplőkkel együtt éveken keresztül jogsértően törekedett a verseny korlátozására a hazai műtrágyapiacon. A kartellezéssel drasztikusan növelték a műtrágya árát, ami súlyos károkat okozott a gazdáknak - írja a lap

A Nitrogénművek Zrt. több mint 15 országban több mint 700 nemzetközi munkavállalóval van jelen az iparágban. Fotó: nitrogen.huA Nitrogénművek Zrt. több mint 15 országban több mint 700 nemzetközi munkavállalóval van jelen az iparágban. Fotó: nitrogen.hu

A Fővárosi Törvényszék azt közölte: tekintettel arra, hogy az azonnali jogvédelem iránti kérelem üzleti titkot tartalmaz, nem adhatnak róla tájékoztatást. Annyit azonban elmondtak, hogy a kérelem kiadásához az alperes részéről titoktartási nyilatkozat bekérése vált indokolttá. Kizárólag ezen nyilatkozat megérkezését követően válik kiadhatóvá a felperes üzleti titkot tartalmazó azonnali jogvédelem iránti kérelme, amelyre az alperes rövid határidő mellett tehet majd észrevételt. A törvényszék csak ezt követően tud döntést hozni az azonnali jogvédelem iránti kérelemről. A döntéssel szemben a törvény fellebbezési jogot biztosít.

Arról is tájékoztattak, hogy a bíróság felperesi kérelemre elrendelheti a közigazgatási határozat halasztó hatályát. Április 8-án a GVH végrehajtási eljárás megindítását kezdeményezte Bige László cégcsoportja ellen, miután a Kúria elutasította a vállalat első, azonnali jogvédelemre irányuló beadványát, ugyanis nem látták igazoltnak, hogy a cégek működése valóban ellehetetlenülne. A Nitrogénművek-csoportnak így a versenyhatósági döntés érdemi felülvizsgálatának menetétől függetlenül, haladéktalanul be kellene fizetnie a bírság teljes összegét, valamint az eredeti, tavaly őszi fizetési határidő óta felgyülemlett késedelmi pótlékot, amely mintegy 300 millió forintot tesz ki, és a bírság teljes befizetéséig tovább növekszik.

Amennyiben ezt az újabb beadványt is elutasítja a bíróság, akkor a további jogi eljárásoktól függetlenül azonnal végrehajtható a teljes bírság összege.

A lap felidézi, a GVH még tavaly októberben 14,1 milliárd forintos büntetést szabott ki a Nitrogénművek cégcsoportjának hat vállalkozására. A GVH szerint a műtrágyagyártó és -forgalmazó vállalkozások jogsértő módon meghatározták viszonteladóiknak a termékeik végfelhasználói árait, sőt azt is, hogy mely vevőknek értékesíthetik tovább őket. A cégcsoport emellett, a külföldről történő beszerzés korlátozása érdekében, jelentős évi minimum-vásárlásmennyiséget, illetve kizárólagosságot írt elő viszonteladóinak.

A műtrágyakartell esetében a forgalmazói árverseny visszaszorítása miatt a hazai gazdák a tiszta versenyhelyzetben érvényesülő árhoz képest magasabb árakkal szembesülhettek. A jogsértés hatásai a termelők költségeinek növelésével továbbgyűrűzhettek az élelmiszerpiacra, károsítva ezzel a magyar fogyasztókat. A GVH akkori tájékoztatása szerint a Nitrogénművek Zrt. és a hozzá kapcsolódó cégcsoport végig tagadta a kartellezést, két másik érintett vállalkozás azonban együttműködött a vizsgálat során, elismerve a jogsértést.

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.