2018. november 28. 13:09
mfor.hu

Az amerikai elnök azért bőszült fel, mert az autógyártó óriás bejelentette: öt gyárát is bezárja az USA-ban, míg Kínában és Mexikóban egyet sem.

Fontolgatja a General Motorsnak (GM) nyújtott állami szubvenció megvonását - jelentette be Twitter-bejegyzésében kedden Donald Trump amerikai elnök a vállalat amerikai gyárbezárásaira reagálva.

"Az Egyesült Államok megmentette a General Motorst, és ez a köszönet érte! Majd most megvizsgáljuk, hogy megvonjuk-e a GM-nek nyújtott valamennyi támogatást, beleértve az elektromos autók gyártásához nyújtott támogatást is" - írta az elnök. Hozzátette: "azért vagyok itt, hogy megvédjem Amerika dolgozóit". 

Trump több mikroblog-bejegyzésben is kifejezte elégedetlenségét, amióta hétfőn Mary Barra, a GM elnök-vezérigazgatója bejelentette, hogy a kanadai üzemük mellett öt gyárat bezárnak az Egyesült Államokban is. Az elnök külön nehezményezte, hogy a Kínában és Mexikóban lévő üzemeit a GM nem zárja be. 

Larry  Kudlow, a Fehér Ház Gazdasági Tanácsának vezetője percekkel Trump Twitter-bejegyzése előtt a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az elnöki hivatal már vizsgálja a szubvenciók megvonásának lehetőségeit és nemsokára újabb bejelentések várhatóak. 

Azt nem tették világossá, pontosan milyen támogatások megvonása kerülhet napirendre, és hogy ezt az amerikai kormány egyoldalúan megteheti-e. Az USA-ban az elektromosautó-vásárlók 7500 dollárig bezárólag jogosultak szövetségi adójóváírásra. A kedvezmény akkor szűnik meg, amikor egy gyártó eléri a 200 ezer eladott elektromos járművet, a GM pedig már közelíti ezt a határt.

A GM elnök-vezérigazgatója, Mary Barra hétfőn jelentette be, hogy a vállalatbirodalom 14 800 munkahelyet szüntet meg, és ennek érdekében bezárja kanadai és egyesült államokbeli gyárait. Az amerikai gyárbezárások a michigani, az ohiói és a marylandi üzemeket érintik. Donald Trump hétfőn a The Wall Street Journal című lapnak adott interjújában is kitért a legnagyobb amerikai autógyár terveire és elmondta: vasárnap beszélt az elnök-vezérigazgatóval és közölte vele, hogy inkább Kínában kellene bezárni az üzemet, és Ohióban újat nyitni.

Trump kommentjeire a GM közleményben reagált, melyben azt írják, elkötelezettek, hogy fenntartsák az erős gyártói jelenlétüket az Egyesült Államokban, és hogy a szerkezetátalakítási tervük támogatja a hosszú távú növekedést. Hozzátették: sok, a változtatásban érintett dolgozújuknak új munkalehetőséget fognak kínálni a teherautó- és SUV-gyártásban, valamint az elektromos- és önvezetőautó-programjaikban.

(Financial Times, MTI)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.