Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
MTI

Egy kazah hátterű befektetőről van szó.

Előszerződést kötött az ISD Dunaferr Zrt. és a Bécsben bejegyzett, nehézipari cégekkel, kazah háttérrel rendelkező, tőkeerős Safin GmbH, valamint új cégként bejegyzés alatt van a Safin Donau Acélipari Zrt. dunaújvárosi székhellyel - derült ki a vállalat vezető jogászának hétfői sajtótájékoztatóján.

Nagy Péter elmondta, hogy

a befektető "szeptember óta működteti a céget", beszállítja az acélgyártáshoz szükséges alapanyagok nagy részét, de a megállapodás értelmében kész a működtetést és a két fél közötti kapcsolatot magasabb szintre emelni.

Megjegyezte, hogy a szerződés végleges formája még kidolgozás alatt áll.

Csapolás a dunaújvárosi ISD Dunaferr nagyolvasztójában. (Fotó: Máthé Zoltán/MTI)Csapolás a dunaújvárosi ISD Dunaferr nagyolvasztójában. (Fotó: Máthé Zoltán/MTI)

A Dunaferr március 17-én közölte az MTI-vel, hogy

aláírták a befektetői szerződést, de akkor még a befektetőt nem nevezték meg.

A jogász arról is beszélt, hogy a Safin által biztosított alapanyagokból a Dunaferr késztermékeket gyárt, majd a befektetővel együttműködve értékesíti azokat és a "megmunkálási megállapodás alapján" a befolyó bevételből a részesedés arányos a két fél hozzájárulása függvényében.

Nagy Péter jelezte, hogy a Safin decemberig 60 napos fizetési határidővel szállított alapanyagokat, ám a cég körüli bizonytalanságokra reagálva most már azonnali fizetéssel szállít, ezért jelenleg engedményezéssel, a vevők a Safinnak direktben fizetnek, így jut a Dunaferr alapanyaghoz és elégíti ki a vásárlók igényeit, akik "sorban állnak minden egyes kilogramm acélért". Úgy vélte, ha nyugalom lenne a cég körül, akkor a termelés is emelkedhetne a jelenlegi 30 százalékról, hiszen az acéliparban régóta nem tapasztalt konjunktúra van.

A jogi vezető kiemelte:

az elmúlt hónapok negatív hírei közel hatmilliárd forintos kárt okoztak a Dunaferrnek, ami leginkább tőkevesztést jelent, hiszen az addig hitelező partnerek megszüntették a Safinhoz hasonló, rugalmas elszámolásokat és áttértek az előrefizetésre.

A jogász beszélt a Cipruson bejegyzett Steelhold Limited cégről, amely a privatizáció óta tulajdonolja a Dunaferrt, s amelyben 25 százalék-1 szavazattal Szergej Taruta, ugyanekkora részben az orosz Oleg Mkrtchan, valamint 50 százalék+2 szavazatos többséggel az orosz állami Vnyesekonombanknak van részesedése. A tulajdonos körüli kálvária szeptemberben kezdődött, amikor három orosz igazgatósági tag lemondott tagságáról, ezzel határozatképtelen lett az igazgatóság, s közben a felügyelőbizottság mandátuma is lejárt - tette hozzá.

Mint mondta, azóta Szergej Taruta különböző jogtalan módszerekkel próbálja átvenni a Dunaferr teljes irányítását, ám azokat a magyar bíróságok jogerős döntései megakadályozták. Próbálkozott hamisított ciprusi meghatalmazásokkal is, ebben az ügyben a Nemzeti Nyomozóirodánál nyomozás van folyamatban. A Vnyesekonombank pedig Cipruson elérte, hogy sem a Steelhold, sem egyéb tulajdonosok a Dunaferr ügyében lépéseket nem tehetnek.

Nagy Péter megemlítette azt is, hogy "Szergej Taruta maga mellé állította a Dunaferr Vasas Szakszervezet vezetőit, akik tavaly év végén nekiálltak lejáratni a céget". A vezetőket a cég elbocsátotta, illetve keresetlevelet nyújtott be a bíróságon a szakszervezet ellen, ugyanis bizonyíthatóan 5,7 milliárdos veszteséget okoztak a Dunaferrnek.

Elmondta, hogy

a cégcsoport havi munkabérköltsége kétmilliárd forint, továbbra is havonta kétszer fizetnek bért, emellett többek között az alapanyagokért és az energiáért is folyamatosan fizetniük kell.

Rámutatott, azért kellene egyből tőkeemelés a vállalatnál, hogy ezek a problémák megszűnjenek.

Nagy Péter közölte: a legfőbb általános vezérigazgató-helyettes, Evgeny Tankhilevich cégvezetői megbízatása lejárt szeptember 30-án, nincs képviseleti joga, nem gyakorolja az aláírási jogot sem. Ügyleti meghatalmazást adott még cégvezetőként igazgatóknak ügycsoportokra bontva, így ők képviselik a Dunaferrt a különböző ügyekben. A Safinnal kötött megállapodást is Sevcsik Mónika munkaerőtoborzásért és személyiügyekért felelős vezető szignózta.

Kérdésre elmondta, hogy felszámolási eljárásban nincs jogerős végzés a cég ellen.

Magyarország legnagyobb kohászati vállalatának válságához nagyban hozzájárul, hogy az ISD Dunaferr Zrt. irányításáért lassan egy éve folyik a harc az orosz többségi tulajdonos és az ukrán kisebbségi tulajdonos között.

A társaság helyzetét munkaügyi konfliktus is rontja, miután Evgeny Tankhilevich a Dunaferr nevében tavaly augusztusban egyoldalúan felmondta a hatályos kollektív szerződést, amely február 14-ig élt, így azóta kollektív szerződése sincs a cégnek.

Az ISD Dunaferr társaságcsoport Magyarország meghatározó jelentőségű acélgyártó komplexuma, az ország egyik legnagyobb termelő vállalategyüttese.

Éves acéltermelő kapacitása mintegy 1,7 millió tonna. A nyilvános cégadatok szerint a 4500 munkavállalót foglalkoztató ISD Dunaferr Zrt. 2018-ban 368 milliárd forint nettó árbevétel mellett 10,6 milliárd forint korrigált adózott eredményt ért el.

A témával külön háttéranyagban foglalkozunk majd.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.