4p

Az Exlusive Change vállalatcsoport négy cégét az egyebek mellett az állami tulajdonú Eximbank 56 milliárd forintos magántőkealapját menedzselő GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vásárolta meg. A vételár üzleti titok, az szakmai berkekből származó információnk szerint 4-7 milliárd forint között lehet.

Az idei év eddigi legjelentősebb hazai vállalatfelvásárlásra került sor az elmúlt héten. A GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. megvásárolta az Exclusive Change vállalatcsoport négy cégét. A felek a vételárat üzleti titokként kezelik, de szakberkekben azt beszélik, hogy az ügylet értéke 4-7 milliárd forint között lehet.

Immár papíron is kockázatos biznisz. Fotó: Depositphotos
Immár papíron is kockázatos biznisz. Fotó: Depositphotos

Az Exclusive cégcsoport Kelet- és Közép-Európa egyik legnagyobb múltú vállalkozása. Az 1995-ben alapított Exclusive Change Kereskedelmi Kft. pedig a legnagyobb magyarországi pénzváltó vállalatcsoport. Még úgy is, hogy a 2020. évi, közel 2,7 milliárd forintos nettó árbevétele 2 milliárddal elmaradt a 2019-estől, sőt 2016 óta a legalacsonyabb volt (a 2021-es év számait a cég még nem tette közzé, azt a törvény szerint legkésőbb május 31-éig kell megtennie)

A tavalyelőtti forgalom jelentős visszaesésében jócskán közrejátszhatott a 2020 márciusában berobbant koronavírus-járvány, ami jelentősen meggátolta, illetve visszavetette az utazási kedvet, aminek következtében értelemszerűen nagyot esett a külföldi pénzek iránti kereslet. Ezt a cég így fogalmazta meg a tavalyelőtti éves beszámolójában: „A tárgyévi gazdálkodás extrém körülmények között zajlott. Az általános üzleti környezet – különösen a globális pénzügyi- és gazdasági válság és annak hatásai – a tárgyévben nem volt kedvező.”

A Exclusive Change már több mint 30 éve üzemelteti irodáit Magyarországon és a környező országokban – a legnagyobb bevásárlóközpontokban, nagyobb városokban és kiemelt turisztikai körzetekben. Fiókjai elsődlegesen valutaváltással foglalkoznak, de szolgáltatási palettája nemzetközi készpénz átutalásra és befektetési arany értékesítésre, valamint vásárlásra is kiterjed. 

Pénzváltó irodái működésének magas színvonalát a Raiffeisen Bank Zrt. kiemelt partnereként szigorúan szabályozott és ellenőrzött megfelelőségi szintjével biztosítja ügyfelei számára, az új befektető érkezésével pedig szolgáltatásai körét is tovább kívánja bővíteni.

A vevő GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. a közel 80 milliárd forint kezelt vagyon alapján a legnagyobb magyarországi független kockázati- és magántőkealap-kezelő társaság, amely 2019-ben a hazai kockázatitőke-alapkezelők közül elsőként vált a rangos Invest Europe teljes jogú tagjává. Az elmúlt években a divatiparban (Nanushka, Aeron), okosvárosok és parkolási rendszerek (ESP Global), alternatív pénzügyi megoldások (Neopay, Di Pocket), az orvosi technológiák, valamint gépgyártás több területein volt aktív befektető.

A GB által kezelt közel 80 milliárd legnagyobb része, 56 milliárd abban az EXIM Exportösztönző Magántőkealapban szunnyad, amelyet az állami tulajdonú Eximbank hozott létre és bízta annak kezelését a GB Partners-re. 

A mostani tranzakció a fő cégcsoportot – és ebben négy társaságot – érinti, amely 125 kirendeltséget tart fenn országszerte.   

„A GB & Partners már hosszú évek óta jó munkakapcsolatot ápol a Raiffeisen Bankkal és az Exclusive Change esetében mindenképpen közös üzleti fejlesztésekben gondolkodunk, melyek akár teljesen új üzleti megoldásokat jelenthetnek a hazai piacon” – közölte érdeklődésünkre Petheő Tamás, a GB & Partners igazgatóságának elnöke.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!