<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A külgazdasági és külügyminiszter facebookos élő videóban tájékoztatott az új autóipari beruházásról.

A Peuget Citroen és a Fiat Chrysler fúziójából a világ negyedik legnagyobb konglomerátuma jött létre a Stellantis-csoport képében. Világszerte 400 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak és 14 autómárkát gyártanak. Most pedig úgy döntött a csoport vezetése, hogy az 1,6 literes benzinmotorok új generációjának gyártását Szentgotthárdra hozzák - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A gyárnak fontos szerepe lesz a csoport új hibridstratégiájában, hiszen ezeket a benzinmotorokat a hibrid autókba gyártják, ezért hatalmas az igény rájuk.

Az új gyár évente 200 ezer ilyen motort fog gyártani, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi 390 ezres kapacitás 590 ezerre bővül.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A beruházás értékéről csak annyit árult el Szijjártó Péter, hogy több 10 millió eurós projektről van szó és 2023 első felében már lehet szériagyártásról is beszélni. A motorok fő komponenseit fogják Szentgotthárdon gyártani, de az összeszerelés és a tesztelés is itt zajlik majd.

Hogy a magyar állam a beruházáshoz milyen összegű támogatást ad, azt még nem tudni, de készpénz-támogatás mellett képzési támogatást is nyújtunk majd a projekthez.

Magyarország a benzinmotorok kivitele szempontjából az ötödik legnagyobb a világon, a mostani beruházás pedig még tovább stabilizálja hazánk pozícióját a nemzetközi versenyben a miniszter szerint.