2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A milliárdos Bessenyei István vállalkozó cégei idén sem kell, hogy nélkülözzék a Szerencsejáték Zrt. leánycégének milliós támogatását. Havasi Balázs zongoraművész cége és egy polgári körből kinőtt civil szervezet jutott még a top 3-ba.

Jelentős összeget, közel nettó 665 millió forintnyi támogatást ítélt oda májusban az állami Szerencsejáték Zrt. leánycége, és az összeg majdnem felét két ismeretlenül csengő nevű, nemrég alapított vállalkozás kapta. A nyilvános közzétételei lista alapján a nettó 280 millión – nem tudni, milyen arányban – a milliárdos Bessenyei István vállalkozó két cége osztozik. Az Inani Production Kft. és az Inani Football Production Kft. a szponzorpénzek május 8-i odaítélésekor mindössze 11, illetve 1,5 hónapja létezett - írja a hvg.hu csütörtöki cikke. A lap azt írja: a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. sosem közli, milyen célra és mi alapján adott pénzt, így csak sejteni lehet, hogy Sarka Kata férjének filmgyártó és produkciós cégei talán a Puskás Ferencről készülő filmsorozatra kaptak támogatást. A cikk szerint Bessenyeinek egy másik cége, a Netrise Hungary Kft. egyébként legutóbb tavaly októberben kapott így 40 milliót, de 2022-ben is kapott ugyanennyit, meg 2019-ben is, míg egy évvel korábban pedig 35 milliót. 

A vállalkozó másik érdekeltségének tavalyi kiugró eredményéről nemrég az Mfor is beszámolt:

Az is kiderül a cikkből: idén 120 milliós összegnek örülhetett a Symphonic Concert Management Kft. is, ami a zongoraművész Havasi Balázs többségi tulajdonú vállalkozása, és az elmúlt években is összességében több százmilliót kapott ugyanígy. 

A harmadik legtöbb pénz, 80 millió forint a Szövetség a Nemzetért Alapítványnak esett le, amely szintén visszatérő kedvezményezett. Ez az első polgári körből, az Orbán Viktort és egykor Vona Gábort is soraiban tudó Szövetség a Nemzetért Polgári Körből kinőtt civil szervezet.

A hvg.hu által szemlézett májusi lista szerint 50 millió jutott az Immerzív Művészet Nonprofit Kft.-nek, amely Fábics Natália, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatójának vállalkozása. Néhány milliót kaptak még különböző, sport- illetve horgász szövetségek. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!