2p

A miniszter szerint mindez jót tesz a piacnak.

A magyar bankszektor változatlanul stabil, ez pedig a gazdaság válságállóságát is növeli. Az MBH Befektetési Bank létrejöttével pedig egy újabb magyar tulajdonosi hátterű szereplővel bővül a hazai bankrendszer, erősödik a piaci verseny – jelentette ki Varga Mihály az intézmény megalakulása alkalmából rendezett eseményen. A tárcavezető hozzátette,

az elmúlt években számos területen tapasztalhattuk, hogy mekkora előnyt jelent az önellátás.

Mint mondta: a különböző mutatók, nemzetközi összevetések is alátámasztják, hogy a magyar bankrendszer ellenállóképes a válságokkal szemben. Ilyen mutató a nemteljesítő hitelállomány tartósan 4 százalék alatti aránya, a bankszektor 18 százalékos tőkemegfelelési mutatója, amely eléri a szabályozói minimum kétszeresét. A 180 százalékos likviditási tartalék és a 139 százalékos nettó stabil forrásellátottsági ráta szintén messze a törvényben előírt 100 százalékos szint felett teljesítenek – fejtette ki a miniszter.

Varga Mihály a bankszektorról beszélt. Fotó: MTI/Mészáros János
Varga Mihály a bankszektorról beszélt. Fotó: MTI/Mészáros János

Fontos, hogy a magyar piacon meghatározó szerepet kapjanak olyan hazai tulajdonú bankok, amelyek nemcsak a profit, de a gazdaság hosszú távú jó teljesítménye szempontjából is érdekközösségben vannak a hazai vállalatokkal – mondta Varga Mihály. A pénzügyminiszter kiemelte: az MBH Bank több lépcsős megalapításával egy olyan magyar tulajdonú óriásbank jöhetett létre, amely másodmagával, az OTP-vel immár a piac meghatározó részét fedi le a külföldi tulajdonlású intézményekkel szemben. A bankszektorban a pénzrendszer globális jellege miatt a nagyobb méret nagyobb versenyképességet is jelent, a versenyképesség pedig egy olyan terület, amelyen a magyar bankrendszer előtt vannak még fejlődési lehetőségek – mutatott rá a tárcavezető a digitalizáció és a banki termékek további fejlesztésére utalva.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!