2019. október 4. 14:55
mfor.hu

Ami nem azonos a Jobbik által egy jogerős bírósági döntés ellenére nem közölt helyreigazítás miatt hónapokkal ezelőtt indult eljárással. Egy mátészalkai közjegyző indított fizetési meghagyást a médiabirodalom ellen – derül ki a cégiratokból, az azonban nem, hogy az milyen típusú és mekkora összegű tartozásra vonatkozik.

A legfrissebb cégközlöny szerint egy közjegyző, dr. Bereczki Zsigmond végrehajtást rendelt el a TV2 Média Csoport Zrt.-vel szemben, amelyet a cégbíróság szeptember 27-én rendelt el. Mivel a közjegyzőre titoktartási kötelezettség vonatkozik, írásban megkérdeztük a TV2 Zrt.-t, valamint az abban minősített többségi befolyással rendelkező BusinessHelp Szervező, Tervező és Tanácsadó Kft. ügyvezetőjét, Fári Ádámot, hogy miért indulhatott a végrehajtási eljárás.

Választ eddig nem kaptunk – természetesen amint az megérkezik, közöljük. Az ügyirat szám alapján csak az biztos, hogy a közvetve – a BusinessHelpet birtokló Abraham Goldman Bizalmi Vagyonkezelő Zrt. egyik, Gál Miklós Opus Global-vezérigazgató és két kft. melletti részvényeseként – Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója által tulajdonolt TV2 Zrt.-vel szemben egy fizetési meghagyás emelkedett jogerőre, s ennek végrehajtását kérte a közjegyző.

Általánosságban annyit lehet tudni, hogy a fizetési meghagyás a közjegyzői hatáskörbe tartozó eljárás, ami a pénzkövetelések behajtásának gyors és hatékony eszköze. Ha ugyanis valakinek tartoznak, ezáltal akár néhány héten belül a pénzéhez juthat, nem kell egy hosszas bírósági procedúrába vágnia ahhoz, hogy visszakapja a jussát. Amennyiben a kötelezett a jogosult követelését elismeri, vagy arról nem nyilatkozik, a fizetési meghagyás a kézhezvételt követő tizenhatodik napon jogerőssé válik. Ha a jogerő ellenére a kötelezett nem fizet, a jogosult végrehajtást kezdeményezhet a fizetési meghagyásban megjelölt összeg tekintetében.

A hatályos jogszabályok alapján még arra lehet következtetni, hogy a TV2-vel szembeni ominózus követelés nem haladhatja meg a hárommillió forintot, ez alatt kötelező ugyanis kezdeményezni fizetési meghagyást, bírósági eljárás indítása helyett. Feltétel még, hogy a fizetési meghagyás pénz fizetésére irányuljon és lejárt legyen. A fizetési meghagyás végrehajtását egyébként nem muszáj a teljes összegre kérni, annál kevesebbre is lehet, mint amennyire jogerőre emelkedett.

A tavaly kezdeményezett közel félmillió fizetési meghagyásos eljárás túlnyomó többségét cégek kezdeményezték – derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara nyilvántartásából. Rendkívül gyakori, hogy rendezetlen parkolási bírságok miatt indítanak egy olyan nagyobb cég, mint a TV2 ellen fizetési meghagyást, e társaságok ugyanis sokszor hajlamosak elfeledkezni e tartozások határidőre történő kiegyenlítéséről.

Előfordulhat, hogy a szóban forgó esetben is a TV2 Média Csoport tulajdonában lévő autóra kiszabott és nem rendezett parkolási bírságról van szó. Mint ahogy az is, hogy tartozását a szeptember 27-e óta már rendezte, csak ennek ténye még a mai napig nem jelent meg a cégnyilvántartásban. Márcsak azért is, mert ez a hárommillió alatti tétel vélhetően nem rendítené meg a TV2 Média Csoportot, hiszen például a 2018-as üzleti évét 39,1 milliárd forintos nettó árbevétel mellett közel 1,7 milliárdos adózott nyereséggel zárta. 

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.