2p

Meglehetősen bárgyú, de működő trükkel próbálkoznak mostanában a taxis hiénák, ez ihlette meg a közlekedési szakértőt.

Új, nem túl kifinomult trükk terjed a hírek szerint a fővárosi taxishiénák körében: kártyával fizető külföldi utasokat a fizetéskor úgy vernek át, hogy egyszerűen egy nullával többet ütnek be a terminálba, mint amit az óra mutat. Ennek kapcsán Vitézy Dávid közlekedési szakértő, volt közlekedésért felelős államtitkár vasárnap három javaslatot tett Facebook-posztjában.

Egyrészt azt javasolja, vezessék be a bankkártya-terminállal integrált digitális taxiórákat - így nem lenne lehetőség a fent bemutatott manipulációra, ezzel a trükkel nem lennének átverhetőek az utasok - a fizetés azzal az összeggel indulna meg, amit a taxióra is mutat. 

Vitézy Dávid másik javaslata érdekesebb, mert a jelenlegi fix hatósági árazásban némi mozgásteret is engedne a taxis vállalatoknak: megengedné az amúgy is szigorúan ellenőrzött nagy fuvarszervezőknek, hogy előre megadott célpontra előre fix árajánlatot tegyenek, amit ha az utas elfogad, a szolgáltatót ez utána köti. 

"Ezzel a mai fix árakhoz képest egy korlátozott mértékű árazási rugalmasság is elérhető lenne az applikáción rendelt taxiknál. Ez lehetővé tenné, hogy a csúcsidőszakokban is nagyobb eséllyel legyen elérhető taxi és azt is, hogy kis forgalmú időszakokban olcsóbb legyen a taxizás"

- írja Vitézy Dávid.

A volt államtitkár harmadik javaslata pedig a taxisok ellenőrzéséhez emelné a BKK és a kormányhivatal ilyen jellegű kapacitásait.

Vitézy Dávid egyébként az elmúlt napokban hol Karácsony Gergelynek, hol Lázár Jánosnak küldött éles szakmai megjegyzéseket a közösségi közlekedés ügyében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!