Visszaadta a pénteki menetelést a forint


A hazai fizetőeszköz alaposan megérezte, hogy pénteken elmaradt a felminősítés, a BET-en viszont tovább erősödtek a részvények.

Az eurót hétfő este hat óra után 309,94 forintom jegyezték, ami több mint 2 egységgel gyengébb a pénteki 307,68-as szintnél. A forint gyengélkedése egyértelműen az Moody's elmaradt felminősítésének köszönhető. A dollárt este 281,44 forinton jegyezték, míg a svájci frankot 282,89 forinton.

Az euró hétfőn 0,16 százalékkal erősödött a dollárral szemben, este 1,1017 dolláron állt a jegyzése.

Ez most a világ leggyorsabb kocsija

A forinttal szemben a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 176,08 pontos, 0,71 százalékos emelkedéssel, 24 911,31 ponton zárt. A részvénypiac forgalma 15,7 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek a pénteki záráshoz képest.

Sinka Csaba, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője az MTI-nek elmondta, hogy a Richter és a Mol húzta a BUX-ot, azonban a vezető részvények mindegyike emelkedéssel zárta a napot. A régiós piacokhoz képest ugyan nem volt kiugró a BUX teljesítménye, a nyugat-európai tőzsdékhez képest viszont nagyon jól szerepelt - tette hozzá a szakértő. Sinka Csaba azt is jelezte, hogy az idei átlag feletti forgalmat bonyolított hétfőn a BUX.

Czinkotai Norbert, a KBC Equitas elemzője az M1 aktuális csatornán szintén kiemelte, hogy a magyar tőzsdének sikerült a nemzetközi piacokat túlteljesítenie. Pozitívumként értékelte az elemző azt, hogy a forgalom több mint 15 milliárd forintot tett ki, jóval többet a napi átlagos forgalomnál. Rámutatott, hogy a befektetők a keddi GDP-adatra és a csütörtöki Európai Központi Bank ülésére várnak.

A Mol 115 forinttal, 0,75 százalékkal 15 400 forintra erősödött, 4,2 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 24 forinttal, 0,38 százalékkal 6384 forintra nőtt, forgalmuk 8,4 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,68 százalékkal 447 forintra emelkedett, forgalma 914,3 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 67 forinttal, 1,29 százalékkal 5277 forintra növelte értékét, a részvények forgalma 2,1 milliárd forintot ért el.

A forintos kötvényke másodpiacán a rövid papírok hozamai 1-2 bázisponttal nőttek, míg az év túliaké 2-3 százalékponttal csökkentek.

MTI/mfor.hu
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Csak a szokásos: nagyot ugrott a kormányzat adósságaCsak a szokásos: nagyot ugrott a kormányzat adóssága

Ahogy az a korábbi években is megszokott volt, úgy idén is megugrott januárban a központi kormányzat bruttó, nem konszolidált adóssága.

.
hirdetés
elrejt
 
.