4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az olimpiai játékokra való felkészülés jegyében a hatóságok széles körű tisztogatásba kezdtek a rossz hírű környéken, Seine-Saint Denis külvárosában, de a helyi börtön alig bírja kapacitással.

Az olimpia előtt a zsúfolásig megtelt párizsi börtön várja a rabok újabb tömegeit – tárja fel a Reuters. A 2024-es párizsi olimpiát megelőzően a szegény külvárost megtisztítják a kisstílű bűnözéstől és az utcai árusoktól, ami nyomást gyakorol a túlzsúfolt Villepinte börtönre, az már most is a kapacitásának csaknem kétszeresével működik. A börtön 2,5 kilométerre fekszik a Paris Arena Nord-tól, ahol a július 26-án kezdődő játékok alatt boksz- és vívóversenyeket rendeznek.

Az 1991-ben megnyílt Villepinte Franciaország legzsúfoltabb börtönei közé tartozik. Foglyokat fogad előzetes letartóztatásra és rövid börtönbüntetésre a forgalmas Bobigny bíróságának épületéből. „A büntetés-végrehajtási hatóságnak fel kell készülnie a legrosszabbra" - jósolta egy interjúban Eric Mathais, Bobigny főügyésze, mivel szerinte irreális a fogvatartottak számának csökkentése az olimpia előtt. „Korlátoznunk kell a bebörtönzöttek számát, de ezt könnyebb mondani, mint megtenni, mivel mindenkitől rendkívüli nyomás alatt állok, hogy én is fokozzam a nyomást."

Villepinte börtöne a Párizsi Olimpia helyszíneinek közeléből gyűjti a rabokat
Villepinte börtöne a Párizsi Olimpia helyszíneinek közeléből gyűjti a rabokat
Fotó: DR

A Reuters tizenhárom, a Bobigny-i bíróságon dolgozó ügyészt, bírót, ügyvédet és hivatalnokot kérdezett meg, akik szerint a Seine-Saint-Denis igazságszolgáltatási rendszer a kapacitása határain működik, és a játékokra való felkészülés során egyre kisebb szabálysértésekért is büntet.

Pascal Spenle igazgató elmondása szerint április 8-án a börtön 582 helyén 1048 fogvatartott volt. A büntetés-végrehajtás technikailag nem tud többet kezelni, tetet hozzá. A Reuters négy fogvatartottal beszélt, akik elmondták, hogy napjaik nagy részét a cellájukban töltik, ahol három rab tartózkodok az egyszemélyes cellában, közös WC-vel és csak minden második napon zuhanyozhatnak. Legalább 17 fogoly aludt ágy helyett padlón lévő matracon – közölte a börtön.

Annak érdekében, hogy elkerüljék az összeomlást, a bobigny-i bíróság bírái tavaly majdnem megduplázták a Villepinte-ből és egy másik börtönből idő előtti szabadon bocsátások számát, közel 500-ra. Ennek ellenére a Villepinte április elején 180 százalékos kapacitással működött, ami tavaly áprilisban 177 százalék és tavalyelőtt 168 százalék volt – derül ki a börtön és az igazságügyi minisztérium adataiból.

Spenle elmondta, hogy az olimpia várható felfutása előtt Villepinte azt tervezi, hogy a fogvatartottakat más börtönökbe helyezi át, így 220 hely szabadul fel. Hosszabb távon a börtön új épületszárnyat kap – mondta.

Eric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter január 15-én kelt levelében a francia ügyészekhez írt levelében „gyors, határozott és szisztematikus válaszokat" kért azokra a jogsértésekre, amelyek megzavarhatják a játékokat.

Cedric Logelin minisztériumi szóvivő bejelentette, hogy a minisztérium intézkedéseket tesz a túlzsúfoltság csökkentésére és a bűnözés megelőzésére a játékok alatt, de a bírósági döntések függetlenek – tette hozzá.

Számos olimpiai eseményt Seine-Saint-Denisben rendeznek. E régióban a legmagasabb a bevándorlók aránya Franciaország megyéi közül, és egyben a legszegényebb is.

A rendőrség márciusban és áprilisban plusz 4 ezer tisztet küldött ki járőrözni – mondta a Seine-Saint-Denis-i rendőrség helyi biztonsági igazgatója, Michel Lavaud a múlt héten újságíróknak. Az akciót takarításnak nevezve, és kijelentette, hogy az biztonságot jelent a helyiek és "turisták, a nézők és a sportolók családjai számára."

„Ez még csak a kezdet, növelni fogjuk az intenzitást a játékok előtt" - mondta Lavaud.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!