TAO-pénzek: Felcsút hatalmas összeget zsebel be idén is


Székely SaroltaSzékely Sarolta
újságíró

Évek óta milliárdos nagyságrendben kapja a TAO-pénzeket a felcsúti fociakadémia, ez idén sem lesz másként a friss adatok alapján. Összesen így már több mint 11 milliárd forintot kapott az alapítvány.

A 2015/2016-ös idényre a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) 1,73 milliárd forintos támogatást hagyott jóvá A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) számára - derül ki a szövetség honlapján elérhető adatbázisból. Igaz, ezt még le is kell hívni, vagyis ténylegesen el is kell költeni, ám a korábbi évek tapasztalatai alapján ez az utolsó fillérig sikerülni fog. Mindenesetre ezzel együtt a Felcsút már egy hajszállal több mint 11 milliárd forintot "kalapozott" össze a TAO-rendszer 2011-es indulása óta.

A mostani 1,73 milliárd noha soknak tűnik, közel sem ez a legnagyobb összeg, amit egy évben kaptak. A rendszer indulásának évében 2,8, utána 2,6 milliárd forint folyt be az alapítvány kasszájába, sőt 2014-ben is 2,2 milliárd támogatásban részesültek.

Az akadémia holnapján egyelőre csak az MLSZ által kiadott TAO határozat érhető el, mely szerint

  • 103,5 millió forint személyi jellegű ráfordításokra,
  • 64,8 millió előfinanszírozott nem ingatlan jellegű tárgyi eszköz beruházásra, felújításra,
  • 1,36 milliárd forint utófinanszírozott ingatlan beruházására, felújításra,
  • 206 millió forint pedig az utánpótlás-nevelés feladatainak ellátására megy el.

Mindehhez összesen a felcsúti alapítványnak 736,4 millió forintos önrészt kell hozzátennie, melyre bőven meglehet a fedezet, hiszen csak 2014-ben több mint 4 milliárd forintos nyeresége keletkezett az akadémiának.

A határozat szerint még annyi biztos, hogy az utófinanszírozott ingatlanberuházás egy sportcsarnok építését jelenti, melynek I. ütemét fedezik a most jóváhagyott 1,3 milliárdos TAO-ból. Emellett 36,7 millió forintért vesznek egy "Multikár M27C" típusú takarítógépet, 10 és 11 milliót pedig két Antian Carraro traktorra költenek el.

Multicar M27C takarítógépMulticar M27C takarítógép

A Felcsút mögött a második legnagyobb jóváhagyott TAO támogatási összeg változatlanul a Várda Sport Egyesületnél szerepel, 1,2 milliárd forint. A dobogó harmadik fokára viszont feljött az Aramis Sport Egyesület, melynek az MLSZ 517 milliót hagyott jóvá. Az egyesület 2014-ben még csak 30 milliót kapott. Elérhető sportfejlesztési program hiányában csak a honlapjukon található információkra támaszkodhatunk. Korábbi hírek szerint így minden bizonnyal egy sportcsarnok építését finanszírozhatják ebből az összegből.

A TOP 10-ben új szereplőként tűnt fel az elsőosztályban játszó Videotont működtető gazdasági társaság, a Fehérvár F.C, melynek a tavalyi 142 millió után idén 216,2 milliót hagytak jóvá. Az utolsó, 10. helyre pedig a Szolnoki MÁV Utánpótlás Kft. jutott fel, miután az MLSZ 192,4 milliót hagyott jóvá az előző évi 758 milliót követően. A drasztikus zuhanás talán összefüggésben lehet az idei év elején kirobbant Simicska-Orbán párharccal. A Szolnoki MÁV Utánpótlás ugyanis a milliárdos vállalkozó üzlettársaként ismertté vált Nyerges Zsolt tulajdonában van. Ráadásul év elején a "megváltozott üzleti körülményekre" hivatkozva a Stadler Magyarország Vasúti Karbantartó Kft. is felbontotta a névszponzorációs szerződést a futballklubokat működtető gazdasági társaságokkal.

Székely Sarolta
mfor.hu
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Olvasta már?

A banki betétekre csak egy-egy akció erejéig lehet érzékelhető kamatot kapni, de az sincs jobb helyzetben, aki 3 vagy 12 hónapos dkj-ba tette a pénzét. Óhatatlan, hogy ilyenkor mindenki elkezdi keresni a tuti befektetést.

Nulla kamatot adnak a bankok? Akkor most mit kezdjen a pénzével?

.
hirdetés
elrejt
 
.