2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az OTP alá tartozó Nagisz-csoport, Mészáros Lőrinc agrárcégei, a Claessens család és Csányi Sándor Bonafarmja az élen a tavalyi év legnagyobb támogatottjai között.

2022-ben rekord összegű, 1000 milliárd forintot is meghaladó támogatást osztottak ki, a vidékfejlesztési kassza kiadásai pedig megközelítették a közvetlen támogatások összegét – írja elemzésében a K-Monitor. Kiemelik, a támogatási rendszer továbbra is a legnagyobb gazdálkodóknak kedvez – a támogatások csaknem 80 százaléka kedvezményezettek felső 10 százalékának jut. Tavaly azok az agrárgazdálkodók nyerték el a legtöbb pénzt, akik hatékonyságnövelő beruházások megvalósítására pályáztak, értelemszerűen ez is a nagyobb, tőkeerősebb, hitelképesebb vállalkozások irányába tolta el a mérleget – olvasható a K-Monitor elemzésében.

A támogatások 80 százaléka a felső 10 százalékhoz került. Fotó: Pexels
A támogatások 80 százaléka a felső 10 százalékhoz került. Fotó: Pexels

A beruházási támogatások kissé átrendezték a megszokott rangsort:

  • a legtöbb pénz az OTP alá tartozó Nagisz-csoporthoz jutott, ez 8,6 milliárd forint,
  • a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó agrárcégek, melyek 6,7 milliárd forintot kaptak,
  • a Somogyban gazdálkodó Claessens család vállalkozásai 5,9 milliárd forinthoz jutottak,
  • a Csányi Sándor tulajdonában álló Bonafarm-csoport stratégiai partnereivel együtt 4,8 milliárd forint támogatásban részesült.

A portál hozzáteszi, rajtuk kívül milliárdos nagyságrendű támogatásban részesültek a korábbi évekből ismert külföldi és belföldi nagy gazdálkodók, élelmiszeripari vállalkozások is.

A K-Monitor megjegyzi, könnyen lehet, hogy az idei az utolsó év, amelyben el tudják készíteni elemzésüket, a 2021-2027-es ciklus támogatásaira vonatkozóan ugyanis egy törvény bevezette a „támogatási titok” fogalmát, amely jelentősen korlátozza a közzéteendő adatok körét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!