2p

A kormány rájött, hogy fontos az öntözés a mezőgazdaságban - abban pedig Izrael erős.

 Az öntözés-fejlesztésről, oktatási és tudományos partnerségről, valamint hosszú távú agrár együttműködésekről egyeztetett Nagy István agrárminiszter Avi Dichterrel, Izrael mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárcavezetőjével - közölte csütörtökön az Agrárminisztérium.

Az MTI által idézett közlemény szerint Nagy István felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország példaként tekint Izraelre, hiszen csodálatos az a teljesítmény, amit a mezőgazdaság területén a történelme folyamán véghezvitt.

Nagy István agrárminiszter beszédet mond egy korábbi rendezvényen, 2023. augusztusában. Fotó: MTI/Kovács Attila
Nagy István agrárminiszter beszédet mond egy korábbi rendezvényen, 2023. augusztusában. Fotó: MTI/Kovács Attila

Szerinte a magyar kormány stratégiai ágazattá nyilvánította az agráriumot és háromszor több forrást biztosít fejlesztésekre, mint korábban, ezért szeretnének olyan technológiai fejlesztéseket végrehajtani, amelyek a versenyképességünket növelik, mind a mezőgazdaság, mind pedig az élelmiszeripar területén.

A kormány rájött, hogy fontos az öntözés - abban pedig Izrael erős

Beszélt arról is: tavaly történelmi aszály nehezítette a mezőgazdaságot, amit figyelmeztető jelként értelmeztek, ezért még nagyobb hangsúlyt fektet a kormány az öntözésfejlesztésre. "A legmodernebb technológiák alkalmazását pedig a legjobbtól szeretnénk megtanulni. A vízre eddig katasztrófaként tekintettünk, amit az áradások esetén gyorsan el kell vezetni, azonban szemléletváltást hajtottunk végre. A vizet meg kell tartanunk és gazdálkodnunk kell vele, mert az a biztonságos élelmiszer-ellátás alapja." - idézi a minisztert az MTI.

Nagy István szerint a magyar agrárium az ország népességének dupláját képes ellátni élelmiszerrel, így Magyarország Izrael importigénye szempontjából is kulcsfontosságú partner lehet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!