2p

Ettől még nem használunk olcsó ukrán gabonát: a nemzeti korlátozások helyébe ugyanis az uniós forgalomba hozatali tilalom lép.

Nagy István agrárminiszter közleményben jelentette be: az április végi uniós szintű megállapodásnak megfelelően hazánk visszavonja az Ukrajnából származó, számos mezőgazdasági termékre vonatkozó átmeneti nemzeti importtilalmat, és ezzel érvényesül a négy terményre - búza, kukorica, napraforgómag és repcemag - bevezetett uniós forgalomba hozatali tilalom hazánkban.

A behozatali tilalom folyamatosságának fenntartása érdekében ugyanakkor a 2023. május 2-a előtt aláírt szerződésekben szereplő mezőgazdasági termékek esetében fennmarad a nemzeti importtilalmi szabályozás. Ugyanis az öt tagállam és Brüsszel egyezségében nem szerepelt az az uniós jogszabályban előzmények nélkül megjelenő kitétel, hogy az uniós forgalomba hozatali tilalom nem vonatkozik a 2023. május 2-a előtt aláírt szerződésekre, tette hozzá a miniszter.

Nem áraszt már el minket az olcsó ukrán gabona. Fotó: Depositphotos
Nem áraszt már el minket az olcsó ukrán gabona. Fotó: Depositphotos

2023. május 2-án hirdette ki az Európai Bizottság azon végrehajtási rendeletét, amely szerint Ukrajnából származó búza, kukorica, napraforgómag és repcemag nem bocsátható forgalomba Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában, Bulgáriában és Romániában. Ezt megelőzően ezek az országok saját, nemzeti hatáskörben tiltották be az olcsó, vámmentes ukrán mezőgazdasági termékek importját, mivel azok jelentős zavart okoztak az országok termelői körében.

Átszállítani továbbra is lehet

A tárcavezető rámutatott, hogy a búza, a kukorica, a napraforgómag és a repcemag esetében a tranzit szállítmányok továbbra is engedélyezettek, a behozatal napjától számított tizenötödik nap végéig hagyhatják el ezek a szállítmányok Magyarország területét, kilépésüket az illetékes hatóságok folyamatosan ellenőrzik. A más országokból behozni szándékozott  gabona- és olajosnövények esetében kötelező marad az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerbe való bejelentés is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!