<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

A hagyma azon élelmiszerek közé tartozott az év végén, aminek még nem robbant be az ára. Sajnos úgy tűnik ez is változik.

Január elején nőtt a zsákos hagyma nagykereskedelmi ára, ami további áremelkedés hírnöke lehet – írta meg a Napi.hu. A gazdasági portál emlékeztet: a zsákos kiszerelésű vöröshagyma a lengyel nagybani piacokon számottevő mértékben január előtt október végén emelkedett utoljára; novemberben és decemberben a nagybani ár 180 forint/kg környékén stagnált. December legvégén és január első napjaiban azonban már elindult egy kis mértékű drágulás.

A hagyma ára is nagyot emelkedett, miközben a kínálat szűkös. Fotó: Depositphotos
A hagyma ára is nagyot emelkedett, miközben a kínálat szűkös. Fotó: Depositphotos

Magyarországon a vöröshagyma nagybani ára január elején a bruttó 200–250 forint/kg volt, az import tételek pedig 320–350 forint/kg áron cseréltek gazdát. A tavaly tapasztalt rendkívüli aszály a hagymatermesztésre komoly negatív hatást gyakorolt Európában és Magyarországon egyaránt. Ráadásul idehaza egyre csökken a vöröshagyma termőterülete és termésmennyisége, miközben folyamatos a kereslet.