A Világgazdaságnak beszélt arról Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldségtermesztési alosztályának vezetője, hogy rendkívüli helyzet alakulhat ki a magyar agráriumban. Egyszerű tárolókban ugyanis csak nagyjából karácsonyig lehet minőségromlás nélkül eltartani a hazai termesztésű zöldségeket, ezután speciális hűtőtárolókra lenne szükség.
Csakhogy ezekből egyrészt kevés van, másrészt az energiaárak miatt nagyon megnövekedett üzemeltetésük költsége, és ennek költségét a magyar piacon a termelők nem tudják beépíteni az áraikba.
"Ezért a termelők többsége most azon gondolkodik, hogy megéri-e egyáltalán betárolni a zöldséget, vagy akkor járnak jobban, ha a betakarítást követően, a földek mellől adják el a terményt"
- mondta el a szakértő, aki szerint ez a helyzet elsősorban a gyökérzöldségeket, valamint a burgonyát és a hagymát érintheti, és azt jelentheti, hogy az újévre eltűnhetnek a boltok polcairól a magyar termesztésű ilyen termékek.
Ha viszont külföldről kell majd behozni az árut, az sem lesz olcsó, mert a szállítási költségek is nagyon megemelkedtek: míg például tavasszal 100 forint volt egy kiló spanyol paprika szállítási költsége, ma már 200-300 forintra rúg ez az összeg.