2p

Drága lenne tárolni, úgyhogy nemsokára már csak importból lesz burgonya és hagyma a szakértő szerint.

A Világgazdaságnak beszélt arról Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldségtermesztési alosztályának vezetője, hogy rendkívüli helyzet alakulhat ki a magyar agráriumban. Egyszerű tárolókban ugyanis csak nagyjából karácsonyig lehet minőségromlás nélkül eltartani a hazai termesztésű zöldségeket, ezután speciális hűtőtárolókra lenne szükség.

Csakhogy ezekből egyrészt kevés van, másrészt az energiaárak miatt nagyon megnövekedett üzemeltetésük költsége, és ennek költségét a magyar piacon a termelők nem tudják beépíteni az áraikba.

"Ezért a termelők többsége most azon gondolkodik, hogy megéri-e egyáltalán betárolni a zöldséget, vagy akkor járnak jobban, ha a betakarítást követően, a földek mellől adják el a terményt"

- mondta el a szakértő, aki szerint ez a helyzet elsősorban a gyökérzöldségeket, valamint a burgonyát és a hagymát érintheti, és azt jelentheti, hogy az újévre eltűnhetnek a boltok polcairól a magyar termesztésű ilyen termékek.

Ha viszont külföldről kell majd behozni az árut, az sem lesz olcsó, mert a szállítási költségek is nagyon megemelkedtek: míg például tavasszal 100 forint volt egy kiló spanyol paprika szállítási költsége, ma már 200-300 forintra rúg ez az összeg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!