<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Vannak, akik tüntettek az akkugyár ellen, mások meg elmenekültek. Most egy utóbbi csoportba tartozó olvasónk levelét közöljük. 

..

..

A gödi Samsung gyár, ami addig tart, ameddig a szem ellát. Fotó: Szigetváry Zsolt
A gödi Samsung gyár, ami addig tart, ameddig a szem ellát. Fotó: Szigetváry Zsolt

"Tisztelt Szerkesztőség!

Szomorúan néztem videós riportjukat egykori lakóhelyemről, Gödről és az akkumulátor gyárról. Több, mint 10 évig laktam ott, szerettem is magát a települést és a környéket is. Leginkább távmunkában dolgoztam, de ha időnként Budapestre be kellett jutnom innen viszonylag ez is egyszerű volt.

Nemrégiben mégis elköltöztem, miért?

Mert elüldöztek...

Elüldözött a megnövekedett forgalom, a kamionok, teherjárművek számának jelentős növekedése zajjal és kosszal jár együtt. Érdekességképpen mióta itt áll a gyár sokkal gyakrabban porosodott minden a házban... Nem beszélve arról, hogy egyre több idegent látni, akikkel nem is lenne baj de ugye a kormányzat hergelő narratívája szerint: „Ha Magyarországra jössz nem veheted el a magyarok munkáját"

Hát, itt Gödön ilyen probléma sosem volt, nem volt jellemző a munkanélküliség és nem is valószínű, hogy sok gödi dolgozna a Samsung gyárban: annál több ukrán és koreai és ki tudja még milyen nemzet vendégmunkása. Erről, ugye senki nem beszél... Mi viszont látjuk vagy láttuk itt helyben is, hogy a vendégmunkások közül az alacsonyabb rangúakat bezsúfolják egy-egy lakásba, családi házba, amely arra alkalmatlan. Szóval, amikor azt hazudja a kormány, hogy azért van szükség az akkumulátor gyárakra mert az munkát ad a helyieknek majd nézzenek csak utána hány helyi dolgozik abban a gyárban.

Persze, nem elsősorban ez zavart. Máshol is épül akkumulátor gyár, ez igaz. De nézzük meg például Amerikában a sivatagba telepítik, Németországban is jóval messzebb telepítik ezeket a gyárakat a lakóközösségektől. Nálunk pedig pár utcával arrébb üzemel a „gyár".

Még azt is elhinném, hogy a környezetet nem rombolja maga a gyártási folyamat, mert úgy alakítják ki, olyan biztonsági előírások vannak, amelyek ezek a gyárak megfelelnek. Ez valószínűleg így van az USÁ-ban, Németországban stb.

De nálunk? Hol van nálunk Környezetvédelmi Minisztérium? Mikor érdekelte Orbánékat a környezetvédelem? Egyik gyár sem a saját otthonuk mellett épült fel. Hazudik a fidesz reggel, délben, este de még álmukban is. Ott van a mintavételi kutak esete: amely ugye azt a célt szolgálta volna, hogy ellenőrizni lehessen a gyártási folyamat nem szennyezi-e a talajt.

Egyszerűen betömték!

Következmény? Semmi!

Hogyan bízzon meg így az ember a hatóságokban és az állításban, hogy a gyár nem szennyez? Akkor miért tömték be a mintavételi kutakat??

Öröm az ürömben, hogy sikerült eladnom a családi házat, persze jóval ár alatt és még örültem, hogy akadt vevő. Mert nem tolongtak az érdeklődők. Végül egy cég vette meg az ingatlanügynökön keresztül. Furcsa is volt, a valódi vevő sosem jelent meg. Az ingatlanos meg feltűnően sokat kérdezgette: milyenek a szomszédok? Akkor ez nem is tűnt fel, hiszen mindenki jó szomszédságban szeret lakni. Később jöttem rá, hogy ez azért volt fontos, hogy majd mennyire tűrik el a sok új lakót. Nem tudom biztosan állítani, de nagyon valószínű, hogy az én házamba is majd vendégmunkásokat szállásolnak el: nem négyet, ötöt, hanem tízet, húszat... (ha így van: bocsánat kedves volt szomszédok).

...és, hogy miért a 'zOrbán üldözött el?

Mert Magyarországon már lassan mindenről egy személy dönt, senkit nem érdekel sem a környezetvédelem, sem törvények semmi az ég világon. Minden alá van rendelve a NER érdekkörnek.

Az akkumulátor gyárak létesítéséről pedig egész biztos, hogy maga Orbán döntött, hiszen az ország számára semmi előnye nincs, csak a NER számára. Se energiánk nincs (importáljuk) se alapanyagunk a gyártáshoz (azt is importáljuk) de ma már olcsó szakképzett munkaerő sincs: azt is importálni kell.  

N. Tibor, egykori gödi lakos"