4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Vannak, akik tüntettek az akkugyár ellen, mások meg elmenekültek. Most egy utóbbi csoportba tartozó olvasónk levelét közöljük. 

..

..

A gödi Samsung gyár, ami addig tart, ameddig a szem ellát. Fotó: Szigetváry Zsolt
A gödi Samsung gyár, ami addig tart, ameddig a szem ellát. Fotó: Szigetváry Zsolt

"Tisztelt Szerkesztőség!

Szomorúan néztem videós riportjukat egykori lakóhelyemről, Gödről és az akkumulátor gyárról. Több, mint 10 évig laktam ott, szerettem is magát a települést és a környéket is. Leginkább távmunkában dolgoztam, de ha időnként Budapestre be kellett jutnom innen viszonylag ez is egyszerű volt.

Nemrégiben mégis elköltöztem, miért?

Mert elüldöztek...

Elüldözött a megnövekedett forgalom, a kamionok, teherjárművek számának jelentős növekedése zajjal és kosszal jár együtt. Érdekességképpen mióta itt áll a gyár sokkal gyakrabban porosodott minden a házban... Nem beszélve arról, hogy egyre több idegent látni, akikkel nem is lenne baj de ugye a kormányzat hergelő narratívája szerint: „Ha Magyarországra jössz nem veheted el a magyarok munkáját"

Hát, itt Gödön ilyen probléma sosem volt, nem volt jellemző a munkanélküliség és nem is valószínű, hogy sok gödi dolgozna a Samsung gyárban: annál több ukrán és koreai és ki tudja még milyen nemzet vendégmunkása. Erről, ugye senki nem beszél... Mi viszont látjuk vagy láttuk itt helyben is, hogy a vendégmunkások közül az alacsonyabb rangúakat bezsúfolják egy-egy lakásba, családi házba, amely arra alkalmatlan. Szóval, amikor azt hazudja a kormány, hogy azért van szükség az akkumulátor gyárakra mert az munkát ad a helyieknek majd nézzenek csak utána hány helyi dolgozik abban a gyárban.

Persze, nem elsősorban ez zavart. Máshol is épül akkumulátor gyár, ez igaz. De nézzük meg például Amerikában a sivatagba telepítik, Németországban is jóval messzebb telepítik ezeket a gyárakat a lakóközösségektől. Nálunk pedig pár utcával arrébb üzemel a „gyár".

Még azt is elhinném, hogy a környezetet nem rombolja maga a gyártási folyamat, mert úgy alakítják ki, olyan biztonsági előírások vannak, amelyek ezek a gyárak megfelelnek. Ez valószínűleg így van az USÁ-ban, Németországban stb.

De nálunk? Hol van nálunk Környezetvédelmi Minisztérium? Mikor érdekelte Orbánékat a környezetvédelem? Egyik gyár sem a saját otthonuk mellett épült fel. Hazudik a fidesz reggel, délben, este de még álmukban is. Ott van a mintavételi kutak esete: amely ugye azt a célt szolgálta volna, hogy ellenőrizni lehessen a gyártási folyamat nem szennyezi-e a talajt.

Egyszerűen betömték!

Következmény? Semmi!

Hogyan bízzon meg így az ember a hatóságokban és az állításban, hogy a gyár nem szennyez? Akkor miért tömték be a mintavételi kutakat??

Öröm az ürömben, hogy sikerült eladnom a családi házat, persze jóval ár alatt és még örültem, hogy akadt vevő. Mert nem tolongtak az érdeklődők. Végül egy cég vette meg az ingatlanügynökön keresztül. Furcsa is volt, a valódi vevő sosem jelent meg. Az ingatlanos meg feltűnően sokat kérdezgette: milyenek a szomszédok? Akkor ez nem is tűnt fel, hiszen mindenki jó szomszédságban szeret lakni. Később jöttem rá, hogy ez azért volt fontos, hogy majd mennyire tűrik el a sok új lakót. Nem tudom biztosan állítani, de nagyon valószínű, hogy az én házamba is majd vendégmunkásokat szállásolnak el: nem négyet, ötöt, hanem tízet, húszat... (ha így van: bocsánat kedves volt szomszédok).

...és, hogy miért a 'zOrbán üldözött el?

Mert Magyarországon már lassan mindenről egy személy dönt, senkit nem érdekel sem a környezetvédelem, sem törvények semmi az ég világon. Minden alá van rendelve a NER érdekkörnek.

Az akkumulátor gyárak létesítéséről pedig egész biztos, hogy maga Orbán döntött, hiszen az ország számára semmi előnye nincs, csak a NER számára. Se energiánk nincs (importáljuk) se alapanyagunk a gyártáshoz (azt is importáljuk) de ma már olcsó szakképzett munkaerő sincs: azt is importálni kell.  

N. Tibor, egykori gödi lakos"

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!