3p

Sokan, sokféle módszert ismernek arról, hogy milyen módszereket alkalmaz a Fidesz propagandagépezete. Most egy Szentendre környéki olvasónk észrevételeit adjuk közre.

Aranyélet című rovatunkban vasárnap esténként olvasói leveleket adunk közre. Jóról is, rosszról is. Szerkesztőségünk a levelek tartalmával nem feltétlenül ért egyet, azokat jogunkban áll megszerkeszteni, miközben a stílusuktól és a tartalmuktól függően nem vagyunk kötelesek mindegyiket közölni. Várjuk írásaikat az  e-mail-címre!

A trollok célja, hogy összezavarják a választókat.
A trollok célja, hogy összezavarják a választókat.
Fotó: Mfor

„Tisztelt szerkesztőség!

Szentendrén a legutóbbi önkormányzati választásokon komoly szerepe volt egy helyi Facebook csoportnak, a „Szentendre Blogol”-nak amely a legnépszerűbb helyi közösségi média felület a kisvárosi lakosság körében. Ez a csoport organikusan jött létre a közösségi média terepen, főként helyi ügyekkel foglalkozik. Elsősorban ez a csoport volt a terepe annak, hogy felszínre kerültek a korábbi fideszes városvezetés „ügyei”, 2019-ben a kormánypárti többségű városvezetés nagyot bukott, annak ellenére, hogy a körzet amúgy hagyományosan jobboldali. 

2019-ben a városban sikeres volt az összefogás ellenzéki pártok és civilek között, azóta a várost Budapesthez hasonlóan megpróbálta kivéreztetni a Fidesz. Forráselvonással, a 11-es út elmaradt felújításával, és a szintén elmaradt HÉV-fejlesztéssel. Rendszeressé váló vízhálózati problémákkal, állandósult csőtörésekkel büntette a körzet lakosságát. De még az előző fideszes városvezetés által elnyert felújítási pályázati forrásokat is elvonták pl. a város főterén álló „Kereskedőház” ügye. A cél béna kacsaként beállítani a nem fideszes városvezetést, ez hellyel-közzel sikerült is, hiszen komoly fejlesztés nem történt a körzetben. 

A 2019-es választást követően (illetve már előtte) a helyi kormánypárti elit elirigyelte a legnépszerűbb közösségi felületet – mivel azt nem tudta leuralni - csinált magának, saját moderátorokkal egy másik csoportot, ahol a „kis színes” helyi ügyek mellett állandósult a lejárató már-már putyini dezinformációs hírek terjesztése a nem fideszes polgármester és képviselők ellen.

Élen járnak ebben a csoportban szentendreiek által nem ismert szereplők. Igen aktív például egy úgy nevezett Pál Tengedi, akire rákeresve az interneten elég kevés információ akad. Annál aktívabb a közösségi médiában, amikor a szentendrei független polgármester lejáratásáról van szó, vagy amikor egy-egy pozitív üzenetet kell közreadni a helyi fideszes országgyűlési képviselő Vitályos Eszter Facebook oldalán, amelyre még választ is kapott Vitályos Esztertől.

De kicsoda Tengedi Pál?

Nos, azt nem tudjuk. Persze ki van írva, hogy a BME-n tanult, Szentendrén lakik és tele van fideszes ismerősökkel (köztük további kamu profilokkal). Profilképe is van, magyarul beszél, mi baj lehet ezzel? Például a profilképe: amely egy MI által generált megvásárolható stock fotó: „semleges szőke hajú barna szemű középkorú férfi” néven megvehető vagy ellopható. Tengedi Pál nincs ezzel egyedül pl. ugyanezt a képet használja egy magát hollandnak kiadó kamuprofil úgy nevezett Jack van der Meer is.

Kisérdi Tamás

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!