2010. január 27. 14:56

Az Egis Gyógyszergyár Nyrt. szerdai éves rendes közgyűlése részvényenként 120 forint osztalék kifizetéséről döntött a társaság 2009. szeptember 30-án zárult üzleti évének nyereségéből.

Az Egis Gyógyszergyár Nyrt. szerdai éves rendes közgyűlése részvényenként 120 forint osztalék kifizetéséről döntött a társaság 2009. szeptember 30-án zárult üzleti évének nyereségéből.

A névértékre vetített 12 százalékos osztalék megegyezik a korábbi évek osztalékával, így az osztalékalap az idén is 934 millió forint. A francia Servier 50,9 százalékos tulajdonában lévő budapesti gyógyszercég a magyar számviteli szabályok szerint 13,838 milliárd forint adózott nyereséget ért el a tavalyi üzleti évében, 3 százalékkal kevesebbet az előző évinél. Az osztalék kifizetése után 12,904 milliárd forint kerül a tőzsdén jegyzett gyógyszercég eredménytartalékába.


Marosffy László vezérigazgató-helyettes a közgyűlésen kiemelte, hogy a szokásos piaci kihívásokon kívül - mint a piaci verseny és a kormány intézkedéseihez való alkalmazkodás - az általános pénzügyi és gazdasági válság is nehezítette a vállalat működését az elmúlt üzleti évben. A válság a nagy árfolyammozgásokon, a kereskedelmi partnerek fizetési problémáin, továbbá a kormányok erős költségvetési megtakarításain keresztül hatott. Kedvezőnek nevezte ugyanakkor, hogy a korábbi éveket jellemző negatív árfolyam trendek megfordultak, és a forint gyengébb árfolyama kedvezően befolyásolta a vállalat export bevételeit.

Az Egis 106 milliárd forint árbevételt ért el a 2008/2009-es üzleti évében, 11 százalékkal többet, mint az előző évben. Üzemi eredménye 54 százalékkal nőtt, 13 milliárd forintot tett ki, az adó előtti nyereség 13,6 milliárd forint volt, ami 6 százalékkal alacsonyabb a bázisnál - ismertette az igazgatóság nemzetközi számviteli szabályok szerinti beszámolóját a vezérigazgató-helyettes. Hozzáfűzte, hogy az előző évi nyereséget 4 milliárd forint egyszeri tétel javította az Anpharm termékek átvételével kapcsolatban. Ezzel korrigálva az adatokat, a tárgyévi nyereség 31 százalék emelkedést jelez.

A növekedés húzóereje az export volt, és ezt az árfolyammozgások is támogatták. Az Egis minden stratégiai piacán bővülést ért el, csak a nyugati hatóanyag-kivitelben volt csökkenés. Az eredményekben kulcstényező volt a fedezet javulása, amit az értékesítés kedvező szerkezetével és a termelés területén elért megtakarításokkal indokolt a cégvezető.

A beszámoló szerint a társaság az üzleti év során 13,2 milliárd forintot, az előző évinél 20 százalékkal nagyobb összeget fordított beruházásokra. Egyebek közt megkezdte egy gyógyszertechnológiai kísérleti üzem építését, amely gyorsítja és bővíti majd a generikus készítmények piacra vitelét. A kutatás-fejlesztési kiadások megközelítették a 10 milliárd forintot, ami az árbevétel 9,4 százaléka.

A közgyűlés elfogadta az Egis nemzetközi számviteli szabványok (IFRS) szerinti auditált, konszolidált beszámolóját is, amely szerint a csoport árbevétele a 2008/2009-es üzleti évben 5,6 százalékkal 115,3 milliárd forintra nőtt, az adózott nyereség pedig 16,2 százalékkal emelkedett, 14 milliárd forintot tett ki. A konszolidált saját tőke értéke egy év alatt 10,8 százalékkal emelkedett, 132,1 milliárd forint volt 2009. szeptember 30-án, az üzleti év zárásakor. (MTI)

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.