2010. január 27. 14:56

Az Egis Gyógyszergyár Nyrt. szerdai éves rendes közgyűlése részvényenként 120 forint osztalék kifizetéséről döntött a társaság 2009. szeptember 30-án zárult üzleti évének nyereségéből.

Az Egis Gyógyszergyár Nyrt. szerdai éves rendes közgyűlése részvényenként 120 forint osztalék kifizetéséről döntött a társaság 2009. szeptember 30-án zárult üzleti évének nyereségéből.

A névértékre vetített 12 százalékos osztalék megegyezik a korábbi évek osztalékával, így az osztalékalap az idén is 934 millió forint. A francia Servier 50,9 százalékos tulajdonában lévő budapesti gyógyszercég a magyar számviteli szabályok szerint 13,838 milliárd forint adózott nyereséget ért el a tavalyi üzleti évében, 3 százalékkal kevesebbet az előző évinél. Az osztalék kifizetése után 12,904 milliárd forint kerül a tőzsdén jegyzett gyógyszercég eredménytartalékába.


Marosffy László vezérigazgató-helyettes a közgyűlésen kiemelte, hogy a szokásos piaci kihívásokon kívül - mint a piaci verseny és a kormány intézkedéseihez való alkalmazkodás - az általános pénzügyi és gazdasági válság is nehezítette a vállalat működését az elmúlt üzleti évben. A válság a nagy árfolyammozgásokon, a kereskedelmi partnerek fizetési problémáin, továbbá a kormányok erős költségvetési megtakarításain keresztül hatott. Kedvezőnek nevezte ugyanakkor, hogy a korábbi éveket jellemző negatív árfolyam trendek megfordultak, és a forint gyengébb árfolyama kedvezően befolyásolta a vállalat export bevételeit.

Az Egis 106 milliárd forint árbevételt ért el a 2008/2009-es üzleti évében, 11 százalékkal többet, mint az előző évben. Üzemi eredménye 54 százalékkal nőtt, 13 milliárd forintot tett ki, az adó előtti nyereség 13,6 milliárd forint volt, ami 6 százalékkal alacsonyabb a bázisnál - ismertette az igazgatóság nemzetközi számviteli szabályok szerinti beszámolóját a vezérigazgató-helyettes. Hozzáfűzte, hogy az előző évi nyereséget 4 milliárd forint egyszeri tétel javította az Anpharm termékek átvételével kapcsolatban. Ezzel korrigálva az adatokat, a tárgyévi nyereség 31 százalék emelkedést jelez.

A növekedés húzóereje az export volt, és ezt az árfolyammozgások is támogatták. Az Egis minden stratégiai piacán bővülést ért el, csak a nyugati hatóanyag-kivitelben volt csökkenés. Az eredményekben kulcstényező volt a fedezet javulása, amit az értékesítés kedvező szerkezetével és a termelés területén elért megtakarításokkal indokolt a cégvezető.

A beszámoló szerint a társaság az üzleti év során 13,2 milliárd forintot, az előző évinél 20 százalékkal nagyobb összeget fordított beruházásokra. Egyebek közt megkezdte egy gyógyszertechnológiai kísérleti üzem építését, amely gyorsítja és bővíti majd a generikus készítmények piacra vitelét. A kutatás-fejlesztési kiadások megközelítették a 10 milliárd forintot, ami az árbevétel 9,4 százaléka.

A közgyűlés elfogadta az Egis nemzetközi számviteli szabványok (IFRS) szerinti auditált, konszolidált beszámolóját is, amely szerint a csoport árbevétele a 2008/2009-es üzleti évben 5,6 százalékkal 115,3 milliárd forintra nőtt, az adózott nyereség pedig 16,2 százalékkal emelkedett, 14 milliárd forintot tett ki. A konszolidált saját tőke értéke egy év alatt 10,8 százalékkal emelkedett, 132,1 milliárd forint volt 2009. szeptember 30-án, az üzleti év zárásakor. (MTI)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.