2p

Az első negyedévben 14,2 százalékkal 24 245,55 pontra emelkedett a BUX, a Budapesti Értéktőzsde mutatója, míg egy év alatt a növekedés 117,2 százalék volt - derül ki a BÉT honlapján közzétett statisztikából. A márciusi raliban egy hónap alatt 14 százalékkal emelkedett a tőzsdemutató.

A brókercégek adatai alapján az első negyedévben  - kétszeres árfolyamértéken számolva - háromezer milliárd forintot meghaladó értékű üzlet született. Márciusban emelkedő árfolyamok mellett a forgalom  1339,7 milliárd forintot tett ki, szemben a februári "mindössze" 743 milliárd forinttal, ami 19,6 százalékkal maradt el a januári részvényforgalomtól. Egy évvel korábban, 2009 márciusában a forgalom 674,68 milliárd forint volt, a tavalyi év első negyedévében pedig 1821,7 milliárd forint.

Márciusban a részvények forgalma adta a teljes azonnali piaci forgalom 97,9 százalékát. Az azonnali összforgalom - amely magában foglalja a befektetési és kárpótlási jegyek, a certifikátok, az állampapírok, a vállalati kötvények és a jelzáloglevelek forgalmát is - 1368,996 milliárd forintot ért el, 77,8 százalékkal többet az előző hónapinál.

A brókercégek forgalmi listáján az Erste Befektetési Zrt. megőrizte vezető helyét, a társaság 298,5 milliárd forint értékben forgalmazott részvényeket a tőzsdén. Második helyen - az előző hónaphoz hasonlóan - a Concorde Értékpapír Zrt. áll 166,3 milliárd forinttal.  A Cashline a harmadik 113,2 milliárd forint forgalommal, míg a KBC Serurities a negyedik 103,2 milliárd forinttal.  Az UniCredit bank a 97,5 milliárd forint részvényforgalommal csak az ötödik helyet foglalhatja el a sorban.

A származékos piacon márciusban emelkedett az egyedi részvények és a BUX kontraktusok forgalma, míg a devizák határidős forgalma enyhén csökkent. Az egyedi részvényekre 273 milliárd forint értékben született határidős ügylet az előző havi 180 milliárd forintos forgalom után. A határidős BUX forgalma 182 milliárd forint volt márciusban, míg februárban 134 milliárd forintot tett ki. A deviza kontraktusokkal 222 milliárd forint értékben kereskedtek a februári 232 milliárd forintos forgalom után. Az áruszekcióban márciusban 6,8 milliárd forint értékben kötöttek gabonaügyleteket, míg februárban 4,9 milliárd volt a forgalom.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!