2007. június 8. 15:16

Ugyan délután enyhe életjelet produkált a pesti tőzsde, és a mélyponthoz képest némileg magasabban zárt, hurráoptimizmusról azonban nem beszélhetünk [smiley=197/]

A déli zuhanás után némi korreció volt a nap második felében, hogy aztán a kereskedés utolsó fél órájában ismét a pesszimizmus jellemezze a pesti parkettet.

A mai nap után a hosszas vergődést követően másfél héte elhagyott sávba estünk vissza, a bika falnak szaladt, a medve lenyomta.

A bluek mindegyike olcsóbb lett, a részvénypiaci forgalom 50 milliárd forint volt. Az elmúlt napok "hőse" a Mol 1,9 százalékkal, 24 150 forintra esett, ám ennél is rosszabbul járt a Magyar Telekom, amely 3,5 százalékkal került lentebb, így 920 forinton zárt. Az OTP pedig 1,1 százalékkal, 9280 forintra süllyedt, míg a Richter 0,1 százalékkal, 36 400 forintra gyengült. Sajnos az eséshez komoly forgalom is párosul, a Mol és az OTP is 20 milliárd forint feletti értékben forgott.
A smallcapek részvényesei kisebb traumát kellett, hogy elviseljenek, a BUMIX 0,3 százalékot esett.

Az esést kiváltó nemzetközi tényezők nem javultak, sőt. Az amerikai államkötvények hozamszintje továbbra is felfele tart (bőven 5 százalék felett - 5,1260 százalék). A ma publikált - egyébként kevésbé jelentős tengerentúli makroadat, a fogyasztói bizalmi index - sem lett túl rózsás. A helyi idő szerint délelötti kereskedés szerény emelkedése mögött a chicagói FED elnökének, Michael Moskownak a "biztató szavai" mellett a némileg javuló külkereskedelmi defficit és a három napos esést követően előkerülő "bargain hunterek" állnak.


Update. A Dow végül 150 pont feletti plusszal ledolgozta a csütörtöki veszteségét. Némileg a kötvényhozamok is csökkentek, zárásra a 10 évets T-Bond 5,1180 százalék lett.
Ez némi optimizmusra adhat okot a hazai piacon is, a héten közel 1000 pontot vesztő Bux várhatóan hétfőn korrigálni fog.