<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Túl sok saját megtakarításuk nincs hozzá, de a helyzet nem reménytelen.

Az OTP Bank idén készítette el első Hello Otthon nevű kutatását, amiből kiderült, hogy a lakásvásárlás előtt állók többsége 11-20 millió forint értékű ingatlant szeretne vásárolni. Közel 50 százalékuk úgy érzi, hogy az árak tovább fognak emelkedni.

Szinte mindenre van megoldásSzinte mindenre van megoldás

A megkérdezettek közel 90 százaléka saját forrást is képes lenne előteremteni a vételár kifizetésére. Legalábbis ezt állították, de kétségeket ébreszt, hogy a többségük valamivel kevesebb, mint 1 millió forintot említett meglévő megtakarításként.

A bank arra hívta fel a figyelmet, hogy a különböző támogatások és egyéb finanszírozási lehetőségek kombinálhatóak egymással, így akár megsokszorozható a lakásra fordítható önerő. Kormos Zoltán, az OTP Bank Lakás Hitelek Főosztályának igazgatója szerint alapos tájékozódással és tervezéssel akár több millió forinttal is növelhető a lakásvásárlásra fordítható összeg.

A jelenlegi állami támogatási rendszernek köszönhetően, ha valamennyi támogatási elemet körültekintően belevesszük a lakás finanszírozásába, akkor például a két gyermekes család használt lakás vásárlás esetén 4 millió forinttal is csökkentheti a teljes finanszírozási összeget. Ez az összeg a három gyermekes család esetében új lakás vásárlásakor 13 millió forint, de építkezés esetén akár 18 millió forint is lehet – tette hozzá a szakember.

Érdemes tehát időben elkezdeni a pénzügyi tervezést, ehhez ajánl különböző lehetőségeket a bank. Ha csak pár év múlva szeretnénk belevágni a lakásvásárlásba, mindenképp érdemes elindítani a lakás-takarékpénztári megtakarítást. A ma még mamahotelben élő fiatalok lehet, hogy most még jól érzik magukat, de idővel azért saját otthonra fognak vágyni, ezért ideális megoldás lehet számukra a lakás-takarékpénztári megtakarítás. Pár év múlva ugyanis, amikor elköltöznek a szülői házból, a lakáshitelükhöz önrészként is felhasználhatják a lakástakarékban összegyűlt pénzt. A lakás-takarékpénztári megtakarításról sokan nem tudják, hogy a lakástakarék szerződés megtakarítási idejének letelte után nemcsak az állami támogatással és a kamatokkal növelt befizetett összeg vehető fel, hanem a futamidő végéig fix kamatozású lakáskölcsönt is igénybe lehet venni. A banki közlemény 7,4-8,5%-os THM-et jelölt meg ebben a konstrukcióban.

A bizonyos ideig rögzített kamatozású hitel elsősorban azoknak lehet jó megoldás, akik biztonságérzetüket szeretnék növelni. Ez a megoldás ugyanis több évig kiszámíthatóvá teszi a törlesztést: a rögzített kamatozású hitelek esetében a bank egy meghatározott ideig nem módosítja az adott ügylet kamatát még akkor sem, ha a piaci kamatok időközben módosulnak így könnyebb megtervezni a családi költségvetést. THM: 3,2%-9,9%

A Magyar Nemzeti Bank által minősített, úgynevezett „Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek” a piaci átlaghoz képest alacsonyabb költségű lakáshitelek. Közös jellemzőjük, hogy a kamatok és ez által a törlesztőrészletek konstrukciótól függően akár 5, 10 évre, vagy a teljes futamidő alatt változatlanok maradnak. A törlesztőrészletek kamatperióduson belül minden hónapban egyenlők. THM: 3,2%-6,7%.

Azok a vállalkozó kedvű párok, akik mindenképp szeretnének gyerekeket vagy éppen nagycsaládra vágynak, fontolóra vehetik a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételét. Azok a családok például, akik három vagy több gyermeket vállalnak, a 10 millió forint összegű CSOK mellé további, akár 25 évig tartó állami kamattámogatás mellett nyújtott, legfeljebb 10 millió forint összegű kedvező kamatozású kölcsönt is igénybe vehetnek (CSOK10+10). THM: 3,2%-3,3%


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.