2007. szeptember 24. 12:04

Nem okozott különösebb meglepetést a jegybank. Az MNB a piac által várt 25 bázispontos kamatcsökkentést jelentett be.

Nem okozott különösebb meglepetést a jegybank. Az MNB a piac által várt 25 bázispontos kamatcsökkentést jelentett be.

A testület legutóbb június 25-i ülésén csökkentette a jegybanki alapkamatot 8 százalékról 7,75 százalékra. A mostani lépést követően a magyar jegybanki alapkamat 7,5 százalék lett.

Az MTI beszámolója szerint a testület az előző kamatdöntő ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően változatlanul 7,75 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot. Az óvatosságot akkor azzal indokolták, hogy az amerikai másodlagos jelzálogpiacról kiinduló pénzpiaci turbulenciák számottevően megnövelték a nemzetközi befektetői környezet bizonytalanságát, ami a forinteszközöktől elvárt kockázati prémium emelkedéséhez vezetett.

Azóta az általános várakozásokat meghaladó mértékben, 50 bázisponttal 4,75 százalékra mérsékelte az irányadó kamatot az amerikai szövetségi tartalékbank (Fed) kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC), miközben a szakértők többsége csak 25 bázispontos csökkentésre számított. A globális piacok azóta megnyugodtak és a Fed lépésére erősödtek a feltörekvő piacok valutái, így a forint is.

A Reuters által megkérdezett elemzők többsége az MNB 25 bázispontos kamatvágására számít, előrejelzésük indoklásaként a Fed 50 kamatvágásán túl arról is említést tettek, hogy szeptemberben az élelmiszerárak megugrása ellenére várhatóan nagyot esik az egy évre visszatekintő infláció, mivel tavaly szeptemberben a kormányzati intézkedések következtében már megindult az árak gyors növekedése.

Az infláció csökkenésén túl a gazdasági növekedés lassulása is a kamatvágás mellett szól. A kamattartást sem kizáró elemzők szerint elsősorban az inflációs kockázatok indokolhatják a Monetáris Tanács további óvatosságát.

A Reuters elemzői konszenzusa szerint szeptemberben 6,2 százalék lesz az éves infláció, ami jelentős lassulás az augusztusi 8,3 százalékhoz képest, az infláció éves átlagos szintjét ugyanakkor az elemzők a korábbinál magasabbra teszik: az idén 7,7 százalékos, jövőre 4,3 százalékos átlagos inflációt várnak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.