Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Ma léptünk ki a nemzetközi piacra a dollárkötvényünkkel, és a tervezett mennyiséget sikerült is eladni.

A Reuters információi szerint hatalmas kereslet mellett a kezdetekben meghatározottnál lényegesen alacsonyabb hozamon sikerült dollárkötvényeket értékesítenünk.

Így a korábban szükségesnek megjelölt 2 milliárd dollárt sikerült bevonni 10 éves dollárkötvény formájában, melyre egyébként hatalmas, ötszörös túljegyzés jelentkezett a befektetők részéről. A hozam végül a 10 éves amerikai kötvény hozama plusz 325 bázispont lett, ami azt jelenti, hogy 5,94 százalékon értékesítettünk. Délelőtt még a kezdeti felársáv 350-360 bázispont volt, aminek szűkítéséhez a kiemelkedő befektetői kereslet is hozzájárult. 

A most kialakult felár alacsonyabb a februárban kibocsátott dollárkötvénynél is, akkor pluszban 345 bázispontot fizettünk a 10 éves amerikai kötvények hozamára. 

A kötvénykibocsátás szempontjából mindenképpen kedvező volt a nemzetközi környezet, hiszen a Fed változatlanul hagyta a kötvényvásárlási programját, vagyis havi 85 milliárd dolláros értékben vásárol, ami a hozamkörnyezet csökkentését támogatja.

Miért volt erre szükség? 

Az augusztusi IMF-előtörlesztés miatt többéves mélypontra zuhant a kormány jegybanknál vezetett tartalékainak szintje, aminek pótlása szükségessé vált. Főleg azért, mert jövőre közel 4,5 milliárd eurónyi kötelezettséget kell teljesíteni, ebből rögtön egymilliárdot már január végén.

Előzmények

Az őszi devizakötvény kibocsátásáról már több alkalommal is nyilatkoztak mind az Államadósság Kezelő Központ, mind pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről. Mivel az első nyilatkozatok október végi piacra lépést fogalmaztak meg, pár hete mi is megpróbáltunk utána járni annak, hol marad a dollárkötvényünk

A "késői" kibocsátás indoka egyrészt, hogy az ÁKK az optimális piaci feltételek kialakulására várt, másfelől az idei évben nagyon kell figyelni az államadósság szintjére is, annak ugyanis a tavalyi 79,8 százalékhoz képest csökkennie kell. 

Ugyan pont ma publikálta a jegybank az idei harmadik negyedéves GDP-arányos rátát, mely szeptember végi 79,7 százalékról számolt be, annak tavalyi évhez történő összehasonlítása egyelőre nem megoldható, mivel az új számok alapján számolt friss GDP-adatok csak december elején látnak napvilágot. 2012-ben ugyanis a vártnál alacsonyabb volt a GDP, ami nemcsak a tavalyi mutatókra, így az államadósság szintjére van hatással, de az idei GDP-számokat is módosíthatja. 

SzS.
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.