2020. március 19. 10:40
mfor.hu

Tovább tart a forint zuhanása, csütörtök délelőtt elérte a 360-as szintet az euróval szemben. A gyengülésben a szakértők szerint szerepe lehet annak, hogy kiterjesztették a hitelmoratóriumot, de egyébként az általános trend is a kockázatkerülés felé mutat.

Tovább tart a forint vesszőfutása, csütörtökön immár 360 fölé került az euróval szemben. Így gyakorlatilag a héten folyamatosan újabb és újabb mélypontokra süllyedt a magyar fizetőeszköz az euró ellenében. Szerdán egyébként a dollárral szemben is új történelmi mélypontot ért el, a csütörtöki gyengüléssel értelemszerűen nem csak az euró, hanem a dollár esetén is új történelmi mélypontra került.

A szakértők arra emlékeztetnek, hogy a mozgás összhangban van a többi feltörekvő piaci deviza mozgásával, de a forintot viszonylag gyenge szinten találta a válság. Az Equilor elemzői úgy vélik, hogy a további emelkedés sem zárható ki, amennyiben az általános pénzpiaci pánik fennmarad.

Csütörtökön a forint mellett más régiós valuták, így a lengyel zloty is hasonló mértékben gyengült. Ugyanakkor a forint esetében megemlíthető, hogy a bankok jövedelmezőségét rövid távon erősen erodáló hitelmoratórium is közre játszhat az esésben.