2p

A szerda reggeli bejelentés szerint az amerikai, nagy-britanniai, és svájci felügyeleti hatóságok nagyjából 3,3 milliárd dollár összértékű büntetést szabtak ki öt bankra, mert manipulálták a nemzetközi devizakereskedelmet.

A nagy-britanniai FCA (Financial Conduct Authoritiy) 1,1 milliárd angol fontos, 1,75 milliárd dolláros büntetéssel sújtott öt pénzintézetet. Az összeg megállapítására a bankokkal való tárgyalások után került sor, a pénzintézetek elfogadják a büntetést.

Nagy-Britanniában a svájci UBS 371 millió dollárt fizet, az amerikai Citigroup 358 millió dollárt, a szintén amerikai JPMorgan Chase & Co. 352 millió dollárt. A nagy-britanniai HSBC banknak és a Royal Bank of Scotland csoportnak 343 millió dollár, illetve 344 millió dollár a büntetése.

Az öt említett pénzintézetet az amerikai CFTC (Commodity Futures Trading Commission) is megbírságolta 1,4 milliárd dollárra az Egyesült Államokban. Az UBS-ra még külön bírságot szabott ki a svájci FINMA hatóság, 134 millió svájci frank, azaz megközelítőleg 139 millió dollár értékben.

Nagy-Britanniában már egy éve folyt a vizsgálat, sajtóértesülések szerint a bankok devizakereskedői bizalmas információkat osztottak meg egymással, például, hogy milyen megbízásokat teljesítettek saját ügyfeleiknek.

Az ügy a mostani egyezségekkel még nem zárult le. Bennfentes források szerint a nagy-britanniai Barclays banknak szintén büntetést kellett volna kapni, de az utolsó pillanatban nem sikerült megegyezésre jutni. A Barclays elleni vizsgálat még folytatódik az FCA tájékoztatása szerint.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!