2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Stagnált a befektetési alapok vagyona novemberben, a hónap végén a Bamosz-tagok 6308 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).

A tőkeáramlások eredője novemberben mínusz 15,5 milliárd forintot mutatott, amit a pozitív hozamok kompenzáltak. Az egyes kategóriákat tekintve folytatódott a korábbi hónapok trendje: a kötvényalapokból 30 milliárd forint távozott, míg az ingatlanalapokba több mint 47 milliárdnyi friss tőke érkezett. A kötvényalapok vagyona év végére már minden bizonnyal 900 milliárd alatt lesz, az ingatlanalapok vagyona pedig elérheti az 1500 milliárdot a Bamosz várakozása szerint.

A kötvényalapok vagyona a 30 milliárd forintnyi tőkekivonással 2,3 százalékkal csökkent novemberben, 905 milliárd forint volt a hónap végén. A legtöbb tőke - 17 milliárd forint - a hazai rövid futamidejű kötvényalapokból távozott. Az ingatlanalapokba érkezett 47,3 milliárdnyi friss tőke rekordnak számít az idei évben. A beáramló tőkéhez hozam is kapcsolódott, így 3,6 százalékkal nőtt a kategória vagyona, 1464 milliárd forintra.

A pénzpiaci alapok vagyona 4 milliárd forinttal, 0,6 százalékkal nőtt, 686 milliárd forintot ért el. A vegyes alapok vagyona 15,6 milliárd forinttal, 1 százalékkal csökkent, 1001 milliárd forint volt november végén. A részvényalapokba mindössze 0,6 milliárdnyi tőke érkezett, de a hozamok kedvezően alakultak, így a vagyon 2,9 százalékkal 399 milliárd forintra gyarapodott.  

Az abszolút hozamú alapokból novemberben 20,1 milliárdnyi tőke távozott és a hozamok sem tudták mérsékelni a csökkenést, így a vagyon 2,6 százalékkal 990 milliárd forintra csökkent. Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapokba 8,7 milliárdnyi friss tőke érkezett és a hozamok is kedvezően alakultak, így a vagyon nagysága 3,7 százalékkal 355 milliárd forintra nőtt.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!