2007. október 15. 06:04

A világ vezető bankjai 80 milliárd dolláros pénzügyi alap létrehozatalát tervezik azzal a céllal, hogy a pénzből visszavásárolják a "bennragadt" jelzáloghiteleket, s ezzel megakadályozzák a jelzáloghitel-piaci válság továbbterjedését.

A világ vezető bankjai 80 milliárd dolláros pénzügyi alap létrehozatalát tervezik azzal a céllal, hogy a pénzből visszavásárolják a "bennragadt" jelzáloghiteleket, s ezzel megakadályozzák a jelzáloghitel-piaci válság továbbterjedését.

Az ügyet jól ismerő információs források szerint az amerikai pénzügyminisztérium által kezdeményezett hét végi megbeszéléseken egyebek mellett a Citigroup, a JPMorgan Chase és a Bank of America képviselői vettek részt. Az alaphoz más bankok, illetve befektetési alapok csatlakozását is várják.

Az alapról további részletek még nem ismeretesek, de a pénzügyminisztérium azt már most világossá tette, hogy adópénzeket nem fognak felhasználni az alap létrehozatalához.

Az összeg már csak azért is figyelemre méltó, mivel korábban az érintett pénzintézetek összességében néhány tízmilliárdos veszteséget valószínűsítettek. Bár a részéletek nélkül csak találgatni lehet, de a veszteségeket
1; vagy rátolják az amerikai államra (például úgy, hogy az egész mögött egy konszolidációs kötvény áll, amelyet ők szavatolnak) - ez rövid távon sokat dobhat a piacokon, hiszen az üzenete az, hogy gyakorlatilag minden korlátot átlépve érdemes a kockázatokat vállalni, hiszen a bukás korlátozott (odaáll az állam, ha nagy gáz van), ha pedig minden megy a maga útján, úgy látványos hozamok érhetők el.
2; a csatlakozó bankok, alapok állják a cehet. Ez inkább hosszabb távon (1-2 éves periódusban) járhat előnyökkel, hiszen a bukót a következő negyedévben (évben) le kell írni, és jelentkezni fog a mérlegekbe, csalódást keltve ezzel a befektetők számára. Hosszú távon ugyanakkor nem indul el a dominó effektus, így a válságot viszonyalg rövid idő alatt kiheverheti a gazdaság.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.