3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

82,1 százalékkal nőtt az Egis profitja a szeptember 30-án zárult üzleti évben, így az adózott eredmény 13,959 milliárd forint lett. A kisebbik gyógyszergyártó 96 milliárdos árbevételt ért el, a forgalom 3,8 százalékkal emelkedett egy év alatt - közölte a vállalat hétfőn délután a tőzsde zárása után.

Szokás szerint az Egis megint egy negyedévvel "el van csúszva" a többiekhez képest, így szeptemberben zárta le üzleti évét. A július-szeptember közötti időszakban a cég adózott eredménye több mint duplájára nőtt, ami a forint árfolyamának is köszönhető. A profit jócskán meghaladta az elemzők által vártat az előző negyedévben.

Az üzleti év negyedik negyedévében, július-szeptember között a gyógyszergyár árbevétele 24,275 milliárd forint volt, a bázishoz képest 5,2 százalékkal bővült, adózott eredménye több mint duplájára, 5,883 milliárd forintra nőtt az előző évi 2,483 milliárd forintról - olvashat a hétfőn nyilvánosságra hozott gyorsjelentésben. Piaci elemzők 4,3 milliárd forint körüli, nem konszolidált negyedéves profitot vártak.


A jelentés szerint a jó negyedéves eredményekhez nagyban hozzájárult, hogy a társaság ebben az időszakban aktiválta a lengyel Anpharm gyógyszergyártól átvett portfólió értékét, valamint számolta el az ezen termékek forgalmazásából 2008. április és szeptember között keletkezett bevételeket és ráfordításokat. A pénzügyi műveletek nettó eredménye 6,012 milliárd forint nyereség, szemben az egy évvel korábbi 155 millió forint veszteséggel. A jelentés szerint az Anpharm-részvények eladásából 4,522 milliárd forint pénzügyi nyereséghez jutott az Egis.

A konszolidált adatok alapján az Egis-csoport adózott nyeresége 51,9 százalékkal 11,577 milliárd forintra emelkedett, míg az árbevétel 6,8 százalékkal csökkent, 109,192 milliárd forintot tett ki a 2007/2008-as üzleti évben.

A nem konszolidált eredményből az egy részvényre jutó nyereség (EPS) az egy évvel korábbi 984 forintról 1.793 forintra nőtt, a konszolidált EPS pedig 1.487 forint volt, szemben az egy évvel korábbi 979 forinttal.

A társaság exportja minden piacon növekedést mutatott. Az éves export 402,34 millió dollár volt, 26 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az előző évhez képest elért 21,8 millió dollár növekményből 7,5 millió dollár az Anpharm-termékekhez kötődik. A negyedik negyedévi összes kivitel értéke 105,7 millió dollárt tett ki, ami ugyancsak 26 százalékkal magasabb a bázisnál. A hazai piacon 5,6 százalékos volt az Egis részesedése, ez nagyjából megfelel az egy évvel korábbinak.

Legnagyobb exportpiacán, Oroszországban a negyedik negyedévben 31,5 millió dollár forgalmat ért el az Egis, ez 12 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi bázisnál. Az éves orosz kivitel értéke 113,4 millió dollár volt, ami a bázishoz képest 10 százalékos növekedés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!