4p

Jórészt a válságnak köszönhető, hogy 7,5 százalékkal csökkentek a Magyar Telekom bevételei az első negyedévben, miközben a cég nettó eredménye majdnem negyedével csökkent 2009 első három hónapjához képest - közölte a távközlési szolgáltató szerda hajnalban a tőzsde honlapján.

Nagyjából a vártnak megfelelő eredményekről számolt be az első negyedévet illetően a Magyar Telekom: a válság általános hatásai miatt piacot vesztett a távközlési cég, ennek köszönhetően az árbevétele és a profitja is mérséklődött. Első ránézésre főleg a nettó eredmény több mint 20 százalékos csökkenése tűnik jelentősnek, azonban ez is nagyrészt megfelelt a várakozásoknak.

A bevételek 7,5 százalékkal 147,4 milliárd forintra mérséklődtek 2010. első negyedévben 2009 azonos időszakához képest. A bevételcsökkenés oka elsősorban, hogy mindhárom országban, ahol a Magyar Telekom jelen van, csökkentek a vezetékes hangalapú és az adatbevételek, valamint Magyarországon csökkentek a mobil hangalapú és a rendszerintegrációs és információtechnológiai szolgáltatásokból származó bevételek - közölte a cég


Ezeket a csökkenéseket részben ellensúlyozta a magyarországi mobil internet és a TV szolgáltatásokból származó bevételek növekedése. A forint jelentős erősödése miatt azonban a nemzetközi leányvállalatok bevételei forintban számolva kisebb mértékben járultak hozzá a csoport bevételeihez.

Az EBITDA 10,7 százalékkal 57,7 milliárd forintra mérséklődött, az EBITDA ráta 39,1 százalékot ért el. A rendkívüli tételek, vagyis a vizsgálattal kapcsolatos költségek (2010. első negyedévben 0,5 milliárd forint, 2009. első negyedévben 1,7 milliárd forint), és a végkielégítéssel kapcsolatos költségek és elhatárolások (2010. első negyedévben 1 milliárd forint, 2009. első negyedévben 0,4 milliárd forint) nélkül számolva az EBITDA 11,1 százalékkal mérséklődött.

A vállalat részvényeseire jutó eredmény (nettó eredmény) 23,6 százalékkal, 21,5 milliárd forintról 16,4 milliárd forintra mérséklődött. A csökkenés oka elsősorban az EBITDA mérséklődése, amit csak részben ellensúlyozott, hogy a múlt évi jelentős árfolyamveszteséggel szemben a 2010-ben felmerült árfolyamnyereségnek köszönhetően csökkentek a nettó pénzügyi költségek.A Magyar Telekom nettó adósságállománya a 2009. március végi 217,8 milliárd forintról 2010. március végére 265,3 milliárd forintra nőtt. A jelentős emelkedés oka, hogy a két időpont között a forint erősödött (az euróhoz képest 13,9 százalékkal, a macedón dénárhoz képest 14,1 százalékkal), ami negatív hatással volt a nemzetközi leányvállalatoknál tartott készpénzállomány forint értékére. A nettó eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak az összes tőkére vetített aránya) 2010. március végén 30 százalék volt.

A számok alig térnek el az elemzők előzetes várakozásaitól: a Concorde szakemberei például 146,5 milliárd forintos árbevételre és 16,15 milliárdos nettó eredményre számítottak a gyorsjelentés megjelenése előtt. A Magyar Telekom menedzsmentje 5-7 százalékos árbevétel-csökkenéssel számolt az idei évben, a Concorde elemzői szerint ezt képes is lehet tartani a cég.

"Régiós összehasonlításban a Magyar Telekom operatív teljesítményét sokkal egészségesebbnek tartjuk a lengyel TPSA-nál, és a Telefonica O2-nél is kisebb arányú árbevétel-csökkenésre számítunk. A részvények év végi fair értékére vonatkozó becslésünk továbbra is 827 forint" - olvasható a szakemberek értékelése a Telekom-részvényekkel kapcsolatban.

„A gazdasági visszaesés, az erős verseny és fő piacaink telítettsége következtében az előző negyedévekben kialakult kedvezőtlen gazdasági környezet 2010 első negyedévében is negatív hatással volt üzleti teljesítményünkre" - mondta az eredményekről Cristopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója.

"Az első negyedévben tapasztalt kedvezőtlen piaci feltételek ellenére továbbra is úgy gondoljuk, hogy a szolgáltatásaink iránti keresletet meghatározó gazdasági mutatók fellendülése esetén pénzügyi teljesítményünk is javulni fog, amire várhatóan az év vége felé kerülhet sor" - teszi hozzá a cégvezető a kilátásokkal kapcsolatban.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!