<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Jórészt a válságnak köszönhető, hogy 7,5 százalékkal csökkentek a Magyar Telekom bevételei az első negyedévben, miközben a cég nettó eredménye majdnem negyedével csökkent 2009 első három hónapjához képest - közölte a távközlési szolgáltató szerda hajnalban a tőzsde honlapján.

Nagyjából a vártnak megfelelő eredményekről számolt be az első negyedévet illetően a Magyar Telekom: a válság általános hatásai miatt piacot vesztett a távközlési cég, ennek köszönhetően az árbevétele és a profitja is mérséklődött. Első ránézésre főleg a nettó eredmény több mint 20 százalékos csökkenése tűnik jelentősnek, azonban ez is nagyrészt megfelelt a várakozásoknak.

A bevételek 7,5 százalékkal 147,4 milliárd forintra mérséklődtek 2010. első negyedévben 2009 azonos időszakához képest. A bevételcsökkenés oka elsősorban, hogy mindhárom országban, ahol a Magyar Telekom jelen van, csökkentek a vezetékes hangalapú és az adatbevételek, valamint Magyarországon csökkentek a mobil hangalapú és a rendszerintegrációs és információtechnológiai szolgáltatásokból származó bevételek - közölte a cég


Ezeket a csökkenéseket részben ellensúlyozta a magyarországi mobil internet és a TV szolgáltatásokból származó bevételek növekedése. A forint jelentős erősödése miatt azonban a nemzetközi leányvállalatok bevételei forintban számolva kisebb mértékben járultak hozzá a csoport bevételeihez.

Az EBITDA 10,7 százalékkal 57,7 milliárd forintra mérséklődött, az EBITDA ráta 39,1 százalékot ért el. A rendkívüli tételek, vagyis a vizsgálattal kapcsolatos költségek (2010. első negyedévben 0,5 milliárd forint, 2009. első negyedévben 1,7 milliárd forint), és a végkielégítéssel kapcsolatos költségek és elhatárolások (2010. első negyedévben 1 milliárd forint, 2009. első negyedévben 0,4 milliárd forint) nélkül számolva az EBITDA 11,1 százalékkal mérséklődött.

A vállalat részvényeseire jutó eredmény (nettó eredmény) 23,6 százalékkal, 21,5 milliárd forintról 16,4 milliárd forintra mérséklődött. A csökkenés oka elsősorban az EBITDA mérséklődése, amit csak részben ellensúlyozott, hogy a múlt évi jelentős árfolyamveszteséggel szemben a 2010-ben felmerült árfolyamnyereségnek köszönhetően csökkentek a nettó pénzügyi költségek.A Magyar Telekom nettó adósságállománya a 2009. március végi 217,8 milliárd forintról 2010. március végére 265,3 milliárd forintra nőtt. A jelentős emelkedés oka, hogy a két időpont között a forint erősödött (az euróhoz képest 13,9 százalékkal, a macedón dénárhoz képest 14,1 százalékkal), ami negatív hatással volt a nemzetközi leányvállalatoknál tartott készpénzállomány forint értékére. A nettó eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak az összes tőkére vetített aránya) 2010. március végén 30 százalék volt.

A számok alig térnek el az elemzők előzetes várakozásaitól: a Concorde szakemberei például 146,5 milliárd forintos árbevételre és 16,15 milliárdos nettó eredményre számítottak a gyorsjelentés megjelenése előtt. A Magyar Telekom menedzsmentje 5-7 százalékos árbevétel-csökkenéssel számolt az idei évben, a Concorde elemzői szerint ezt képes is lehet tartani a cég.

"Régiós összehasonlításban a Magyar Telekom operatív teljesítményét sokkal egészségesebbnek tartjuk a lengyel TPSA-nál, és a Telefonica O2-nél is kisebb arányú árbevétel-csökkenésre számítunk. A részvények év végi fair értékére vonatkozó becslésünk továbbra is 827 forint" - olvasható a szakemberek értékelése a Telekom-részvényekkel kapcsolatban.

„A gazdasági visszaesés, az erős verseny és fő piacaink telítettsége következtében az előző negyedévekben kialakult kedvezőtlen gazdasági környezet 2010 első negyedévében is negatív hatással volt üzleti teljesítményünkre" - mondta az eredményekről Cristopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója.

"Az első negyedévben tapasztalt kedvezőtlen piaci feltételek ellenére továbbra is úgy gondoljuk, hogy a szolgáltatásaink iránti keresletet meghatározó gazdasági mutatók fellendülése esetén pénzügyi teljesítményünk is javulni fog, amire várhatóan az év vége felé kerülhet sor" - teszi hozzá a cégvezető a kilátásokkal kapcsolatban.

Menedzsment Fórum