TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A pénzügyi szolgáltatók átlagos tőkejövedelmezősége (ROE) 2007 első félévében 23,4 százalék volt - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) első félévi jelentéséből.

A pénzügyi szolgáltatók átlagos tőkejövedelmezősége (ROE) 2007 első félévében 23,4 százalék volt - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) első félévi jelentéséből, amit az MTI idéz.

A szolgáltatók közül tőkealapon a legjövedelmezőbbek a biztosítók voltak 32,7 százalékos tőkearányos megtérüléssel, ami azt jelenti, hogy 100 forintnyi befektetett tőkén 32,7 forint hasznot realizáltak. Őket a befektetési vállalkozások (32,3 százalék) és a pénzügyi vállalkozások (29,5 százalék) követik, s csak utánuk következnek – a szektorátlag alatti - 21,9 százalékos ROE mutatóval a bankok.

A tőkejövedelmezőségben a sor végén a szövetkezeti hitelintézetek kullognak, 13,1 százalékos mutatóval. Az alapkezelők idei tőkejövedelmezőségéről nincs a jelentésben adat, 2006-ban 87,1 százalékos ROE mutatóval dicsekedhettek.

A pénzügyi szolgáltatók jövedelmezősége 2001 és 2004 között folyamatosan emelkedett, azóta pedig mérsékelt ütemben csökken. A korábbi emelkedő tendenciát a jelentés a főként makrogazdasági okokra visszavezethető széles kamatréssel, erőteljes volumennövekedéssel és - elsősorban a kiskereskedelmi szolgáltatásokban - a verseny viszonylag alacsony szintjével magyarázza. Az utóbbi években azonban változott a helyzet: élesedik a verseny, szűkül a kamatrés és kisebb mértékben érvényesül a kedvező volumenhatás.

Az elmúlt egy év költségvetési kiigazító intézkedéseinek hatására valamelyest gyorsult a jövedelmezőség csökkenése - állapítja meg a felügyelet -, a szektor átlagos tőkejövedelmezősége a 2006. első félévihez képest 1,5 százalékponttal mérséklődött. A bankok tőkemegtérülése az átlagosnál nagyobb mértékben, 1,8 százalékponttal romlott, a biztosítóké ugyanakkor 0,3 százalékponttal javult az egy évvel korábbihoz képest. A felügyelet megítélése szerint azonban a szektor egészét, illetve az egyes intézménytípusok átlagait tekintve a jövedelmezőség változatlanul magasnak értékelhető.

Ezek alapján felmerül az emberbe, hogy talán lehetne venni OTP-t, meg milyen kár, hogy nincsenek biztosítók a magyar tőzsdén . A pesszimisták persze majd jönnek azzal, hogy mi lesz, ha ezeket a cápákat beengedik az egészségbiztosítási piacra, aki ilyen megtérüléshez szokott, az nem fogja hagyni, hogy műtétekre meg gyógyszerekre pazarolják az orvosok a biztosítási díjakat

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.