2007. október 25. 09:19

A pénzügyi szolgáltatók átlagos tőkejövedelmezősége (ROE) 2007 első félévében 23,4 százalék volt - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) első félévi jelentéséből.

A pénzügyi szolgáltatók átlagos tőkejövedelmezősége (ROE) 2007 első félévében 23,4 százalék volt - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) első félévi jelentéséből, amit az MTI idéz.

A szolgáltatók közül tőkealapon a legjövedelmezőbbek a biztosítók voltak 32,7 százalékos tőkearányos megtérüléssel, ami azt jelenti, hogy 100 forintnyi befektetett tőkén 32,7 forint hasznot realizáltak. Őket a befektetési vállalkozások (32,3 százalék) és a pénzügyi vállalkozások (29,5 százalék) követik, s csak utánuk következnek – a szektorátlag alatti - 21,9 százalékos ROE mutatóval a bankok.

A tőkejövedelmezőségben a sor végén a szövetkezeti hitelintézetek kullognak, 13,1 százalékos mutatóval. Az alapkezelők idei tőkejövedelmezőségéről nincs a jelentésben adat, 2006-ban 87,1 százalékos ROE mutatóval dicsekedhettek.

A pénzügyi szolgáltatók jövedelmezősége 2001 és 2004 között folyamatosan emelkedett, azóta pedig mérsékelt ütemben csökken. A korábbi emelkedő tendenciát a jelentés a főként makrogazdasági okokra visszavezethető széles kamatréssel, erőteljes volumennövekedéssel és - elsősorban a kiskereskedelmi szolgáltatásokban - a verseny viszonylag alacsony szintjével magyarázza. Az utóbbi években azonban változott a helyzet: élesedik a verseny, szűkül a kamatrés és kisebb mértékben érvényesül a kedvező volumenhatás.

Az elmúlt egy év költségvetési kiigazító intézkedéseinek hatására valamelyest gyorsult a jövedelmezőség csökkenése - állapítja meg a felügyelet -, a szektor átlagos tőkejövedelmezősége a 2006. első félévihez képest 1,5 százalékponttal mérséklődött. A bankok tőkemegtérülése az átlagosnál nagyobb mértékben, 1,8 százalékponttal romlott, a biztosítóké ugyanakkor 0,3 százalékponttal javult az egy évvel korábbihoz képest. A felügyelet megítélése szerint azonban a szektor egészét, illetve az egyes intézménytípusok átlagait tekintve a jövedelmezőség változatlanul magasnak értékelhető.

Ezek alapján felmerül az emberbe, hogy talán lehetne venni OTP-t, meg milyen kár, hogy nincsenek biztosítók a magyar tőzsdén . A pesszimisták persze majd jönnek azzal, hogy mi lesz, ha ezeket a cápákat beengedik az egészségbiztosítási piacra, aki ilyen megtérüléshez szokott, az nem fogja hagyni, hogy műtétekre meg gyógyszerekre pazarolják az orvosok a biztosítási díjakat