3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Messze még a görög adósságválság vége, de a jövő héten újabb megrázkódtatás is várhat a felzárkózó piacokra: visszaköszön a dubaji adósságválság, amely ősszel elsőként siklatta ki a felzárkózó piaci javulást.

Messze még a görög adósságválság vége, de a jövő héten újabb megrázkódtatás is várhat a felzárkózó piacokra: visszaköszön a dubaji adósságválság, amely ősszel elsőként siklatta ki a felzárkózó piaci javulást.

A Dow Jones hírügynökség értesülése szerint a dubaji állami Dubai World ingatlanalap 22 milliárd dollárnyi adósságrésze rendezésére készül. Az egyik kínált lehetőség az, hogy a hitelező külföldi bankok, nagyrészt britek, megelégednek a kinnlevőségük 60 százalékával. Ez esetben a Dubai World hét év alatt törleszt, kamatot nem fizet, de a 60 százalék visszafizetésére a dubaji állam garanciát vállal.


A hitelezők által választható másik lehetőség, hogy igényt tartanak teljes kinnlevőségükre, de a törlesztésnek legalább 40 százalékát a Dubai World vagyonrészeinek formájában kell elfogadniuk. Ebben a változatban a dubaji állam semmiféle garanciát nem vállal, és kamatra ebben az esetben sem számíthatnak a hitelezők.

A Dubai Worldnél vasárnap nem fűztek megjegyzést a hírügynökségi értesüléshez, a dubaji pénzügyminisztérium szóvivője pedig csak annyit mondott, hogy "jelen pillanatban sem a kormány, sem a vállalat nem terjesztett még adósságrendezési tervet a hitelezők elé". A hírügynökségi értesülés szerint a formális bejelentés április felé várható.

A dubaji kormány november 25-én jelentette be, hogy féléves moratóriumot kér a Dubai World mintegy 25 milliárd dollárnyi adósságára. Akkor még siettek leszögezni azt is, hogy Dubaj állam - az Egyesült Arab Emírségek tagja - nem óhajt garanciát vállalnia Dubai World holding adósságaira.

Az eddigi adósságrendezési megbeszélések nem vezettek eredményre. Ezért a Dubai World adóssága január végén már csak a névérték 70 százalékáért forgott a szabadpiacon. A dubaji államadósság szabadpiaci határidős biztosítási csereügylet-árjegyzése (CDS) már pénteken majdnem 0,5 százalékponttal két és félhavi csúcsra, 6,32 százalékra ugrott Londonban. Ez azt jelenti, hogy a törlesztési leállás ellen befektetői fedezetet kínáló piaci szereplők az OPEC-tag Emírségekhez tartozó Dubaj minden 10 millió dollár kormánykötvény-adóssága után évente 632 ezer dollárt számítanak fel a az irányadó ötéves futamra. A múlt héten a görög CDS-árazás 3,36 százalék volt, a magyar 2,50 százalék körül alakult az euróban jegyzett szuverén adósságra

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!