<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Messze még a görög adósságválság vége, de a jövő héten újabb megrázkódtatás is várhat a felzárkózó piacokra: visszaköszön a dubaji adósságválság, amely ősszel elsőként siklatta ki a felzárkózó piaci javulást.

Messze még a görög adósságválság vége, de a jövő héten újabb megrázkódtatás is várhat a felzárkózó piacokra: visszaköszön a dubaji adósságválság, amely ősszel elsőként siklatta ki a felzárkózó piaci javulást.

A Dow Jones hírügynökség értesülése szerint a dubaji állami Dubai World ingatlanalap 22 milliárd dollárnyi adósságrésze rendezésére készül. Az egyik kínált lehetőség az, hogy a hitelező külföldi bankok, nagyrészt britek, megelégednek a kinnlevőségük 60 százalékával. Ez esetben a Dubai World hét év alatt törleszt, kamatot nem fizet, de a 60 százalék visszafizetésére a dubaji állam garanciát vállal.


A hitelezők által választható másik lehetőség, hogy igényt tartanak teljes kinnlevőségükre, de a törlesztésnek legalább 40 százalékát a Dubai World vagyonrészeinek formájában kell elfogadniuk. Ebben a változatban a dubaji állam semmiféle garanciát nem vállal, és kamatra ebben az esetben sem számíthatnak a hitelezők.

A Dubai Worldnél vasárnap nem fűztek megjegyzést a hírügynökségi értesüléshez, a dubaji pénzügyminisztérium szóvivője pedig csak annyit mondott, hogy "jelen pillanatban sem a kormány, sem a vállalat nem terjesztett még adósságrendezési tervet a hitelezők elé". A hírügynökségi értesülés szerint a formális bejelentés április felé várható.

A dubaji kormány november 25-én jelentette be, hogy féléves moratóriumot kér a Dubai World mintegy 25 milliárd dollárnyi adósságára. Akkor még siettek leszögezni azt is, hogy Dubaj állam - az Egyesült Arab Emírségek tagja - nem óhajt garanciát vállalnia Dubai World holding adósságaira.

Az eddigi adósságrendezési megbeszélések nem vezettek eredményre. Ezért a Dubai World adóssága január végén már csak a névérték 70 százalékáért forgott a szabadpiacon. A dubaji államadósság szabadpiaci határidős biztosítási csereügylet-árjegyzése (CDS) már pénteken majdnem 0,5 százalékponttal két és félhavi csúcsra, 6,32 százalékra ugrott Londonban. Ez azt jelenti, hogy a törlesztési leállás ellen befektetői fedezetet kínáló piaci szereplők az OPEC-tag Emírségekhez tartozó Dubaj minden 10 millió dollár kormánykötvény-adóssága után évente 632 ezer dollárt számítanak fel a az irányadó ötéves futamra. A múlt héten a görög CDS-árazás 3,36 százalék volt, a magyar 2,50 százalék körül alakult az euróban jegyzett szuverén adósságra

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.