<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) júniusban már csökkentheti az alapkamatot a jelenlegi 9,5 százalékról, ha a kisebbségi kormány helyzete stabil marad - írja a Bloomberg Raffaella Tenconi, a Wood & Co. elemzőjének véleménye alapján. Jelenleg csak Romániában magasabb a kamat az Európai Unión belül, mint nálunk.

Az ország utóbbi 18 évének legmélyebb recessziója és a Bajnai-kormány kiadáscsökkentő intézkedései és adóreformja oda vezethet, hogy a jövő hónapban január óta először csökkenhet a magyar alapkamat - vélekedik Raffaella Tenconi, a Wood & Co. elemzője. A szakember szerint elősegítheti a kamatvágást, ha a Monetáris Tanács tagjai úgy látják majd, hogy az elmúlt hetekben tapasztalt javuló nemzetközi hangulat és a forint erősödése fenntartható lesz.

"Véleményünk szerint a recesszió mértéke és a kormány válságkezelő intézkedései arra sarkallják majd a jegybankot, hogy júniusban egy 25 bázispontos vágással megkezdje a kamatcsökkentést" - vélekedik a Wood & Co. londoni elemzője. Ugyanakkor Tenconi hozzáteszi, hogy ennek alapfeltétele a politikai stabilitás lenne, a kamatvágás szempontjából fontos, hogy megmaradjon a jelenlegi kisebbségi kormány stabilitása a következő egy hónapban.


Az MNB Monetáris Tanácsa hétfőn változatlanul 9,5 százalékon hagyta az alapkamat szintjét, azonban a döntést követő sajtótájékoztatón Simor András, a jegybank elnöke elmondta, hogy szóba került egy 50 bázispontos csökkentés is. Hosszú idő után most először vetődött fel reálisan nézve a kamatcsökkentés lehetősége, miután az utóbbi hetekben a forint jelentősen erősödött az euróval szemben. Legutóbb januárban csökkent az alapkamat, később többen bírálták is az MNB-t a vágás túlzott gyorsaságáért.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.