TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) júniusban már csökkentheti az alapkamatot a jelenlegi 9,5 százalékról, ha a kisebbségi kormány helyzete stabil marad - írja a Bloomberg Raffaella Tenconi, a Wood & Co. elemzőjének véleménye alapján. Jelenleg csak Romániában magasabb a kamat az Európai Unión belül, mint nálunk.

Az ország utóbbi 18 évének legmélyebb recessziója és a Bajnai-kormány kiadáscsökkentő intézkedései és adóreformja oda vezethet, hogy a jövő hónapban január óta először csökkenhet a magyar alapkamat - vélekedik Raffaella Tenconi, a Wood & Co. elemzője. A szakember szerint elősegítheti a kamatvágást, ha a Monetáris Tanács tagjai úgy látják majd, hogy az elmúlt hetekben tapasztalt javuló nemzetközi hangulat és a forint erősödése fenntartható lesz.

"Véleményünk szerint a recesszió mértéke és a kormány válságkezelő intézkedései arra sarkallják majd a jegybankot, hogy júniusban egy 25 bázispontos vágással megkezdje a kamatcsökkentést" - vélekedik a Wood & Co. londoni elemzője. Ugyanakkor Tenconi hozzáteszi, hogy ennek alapfeltétele a politikai stabilitás lenne, a kamatvágás szempontjából fontos, hogy megmaradjon a jelenlegi kisebbségi kormány stabilitása a következő egy hónapban.


Az MNB Monetáris Tanácsa hétfőn változatlanul 9,5 százalékon hagyta az alapkamat szintjét, azonban a döntést követő sajtótájékoztatón Simor András, a jegybank elnöke elmondta, hogy szóba került egy 50 bázispontos csökkentés is. Hosszú idő után most először vetődött fel reálisan nézve a kamatcsökkentés lehetősége, miután az utóbbi hetekben a forint jelentősen erősödött az euróval szemben. Legutóbb januárban csökkent az alapkamat, később többen bírálták is az MNB-t a vágás túlzott gyorsaságáért.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.