2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A jelzálogpiaci hitelválság következtében összeomló amerikai ingatlanpiac nem érezteti hatását a magyar lakások piacán - mondta Borsi László, a Lakásvásár Médiacsoport elnöke pénteken a 13. lakásvásár megnyitóján Budapesten.

Borsi László elmondta: a pénteken kezdődő három napos vásár 187 kiállítója, több mint 100 ezer lakást mutat be a Syma Sport és Rendezvénycsarnokban. Az eladásra kínált ingatlanoknál erős koncentráció figyelhető meg, mivel a lakások hatvan százaléka a főváros III., VIII., XI., XIII. és XIV. kerületében épül.

Bedő Katalin, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium építésügyi osztályának vezetője az építési szabályok néhány friss módosítását ismertetve kiemelte: a minisztérium jelentős változtatások helyett, a korábbi szabályozások pontosítására koncentrált, az újítások célja elsősorban a lakásépítés felgyorsítása, illetve az újonnan épülő lakóingatlanok kényelmesebbé tétele.

Az építkezések gyorsítását szolgálja az új összevont építésügyi eljárás, amelynek segítségével az egy folyamatba rendezett építési engedélyezési eljárás elvi szakasza 15 napra rövidülhet.

A minisztérium osztályvezetője kifejtette: az új építési szabályokban nagyobb hangsúlyt fektetnek az akadálymentesítésre, pontosabban meghatározzák a lakás úgynevezett "benapozottságát", amelynek értelmében a lakások legalább egy lakóhelységének kell minimum egy órán át napsütöttnek lennie.

A légkondicionálók utólagos beszerelése is szigorúbb feltételek mellett lehetséges ezentúl: a berendezések kültéri egységeit "építészetileg meghatározott módon" kell eltakarni, a szabályozás a már felszerelt légkondicionálókra azonban nem vonatkozik - fűzte hozzá.

A lakások komfort érzetét javító szabályozások értelmében a három szobánál nagyobb ingatlanokban a fürdőszobától elkülönítve kell elhelyezni a WC-t, a legnagyobb lakószobának - az esetleg egy térben lévő konyha és étkező nélkül - legalább 17 négyzetméteresnek kell lennie, valamint a legkisebb helység - a korábbi 6 négyzetméter helyett - 8 négyzetmétertől nyilvánítható lakóhelységnek.

Az építtetőnek ezen felül gondoskodnia kell lakásonként egy kerékpár biztonságos tárolásához megfelelő megoldás kialakításáról is - mondta el Bedő Krisztina. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!