2017. május 17. 15:19

Nem ijedtek meg a befektetők az Európai Parlament határozatától.

Kinyílt az atomtáska, de a befektetők nem estek pánikba. Az Európai Parlament utat nyitott a 7-es cikkely szerinti eljárás előtt Magyarországgal szemben, ami a lehető legdurvább intézkedés egy uniós tagállammal szemben. Ez ugyanis a szavazati jog megvonásával jár, vagyis lényegében blokkolnák a magyar részvételt az uniós politikai döntéshozatalban.

Nem omlott össze a forint 

Senki nem lepődött volna meg, ha a hír hallatán összezuhant volna a magyar piac. De nem ez történt, sőt! A forint árfolyama délután öt órakor erősebb volt, mint a reggeli nyitáskor jegyzett kurzus. Legutóbb 308.85 forinton jegyezték a magyar fizetőeszközt; reggel még 309,49 forint volt az árfolyam.

A magyar tőzsdén sem kezdték el kiszórni a papírokat. A 0,2 százalékos plusz, amit délutánig összehozott a BUX, ugyan nem nevezhető falrendgetőnek, de tekintettel az unióból érkező hírekre, rossznak sem mondható.

Persze semmi garancia nincs arra, hogy holnap és a rákövetkező napokban is ez marad a helyzet. Amennyiben egyértelművé válik, hogy az egyeztetési szakasz végleg zsákutcába jut, akkor a befektetők is átértékelhetik a magyar kitettségüket. Az első órákban azonban nyugodt maradt a piac, senki nem esett pánikba. Ebben nyilván szerepe van annak, hogy a magyar adósság mindhárom nagy hitelminősítőnél a befektetésre ajánlott kategóriában van.

mfor.hu