TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2017. november 28. 15:28

A várakozásoktól elmaradva 32 millió dollárért kelt el a Pink Promise (Rózsaszín ígéret) elnevezésű gyémánt a Christie's keddi hongkongi árverésén.

A 14,94 karátos élénk rózsaszín gyémántra egy telefonos licitáló csapott le, s vitte el 32,16 millió dolláros (8,4 milliárd forintért) leütési áron a licitharcot figyelemmel kísérő közönség tapsa közepette. Az aukciósház korábbi közleményében azt jelezte, hogy a drágakőért akár 41 millió dolláros (10,8 milliárd forintos) árat is megadhatnak.

A Christie's európai és ázsiai elnöke, Francois Curiel mindazonáltal úgy értékelte, hogy a Rózsaszín ígéret "nagyon magas áron talált gazdára". Mint hozzáfűzte: "Ez azt is jelzi, hogy Hongkong nagyon erős központja az ékszerpiacnak".


A Rózsaszín ígéret nevű, ovális alakú követ gyűrűbe foglalták, az ékszert több kisebb gyémánt is díszíti. A gyémánt karátonkénti ára 2,14 millió dollár (560 millió forint) volt, ezzel nem döntötte meg a Hongkongban 2009-ben karátonként 2,155 millió dolláros (564 millió forintos) áron eladott párnaformájú 'élénk fantázia' rózsaszín gyémánt rekordját.

A rózsaszín gyémántok értékét ritkaságuk adja, az évi kitermelésnek mindössze kevesebb mint két százaléka rózsaszín gyémánt. Áprilisban Hongkongban a Sotheby's árverésén egy Pink Star (Rózsaszín csillag) nevű rózsaszín gyémánt kelt el a drágakövek között világrekordot jelentő 71 millió dollárért (18,5 milliárd forintért).

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.