2007. szeptember 26. 06:59

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Veres János pénzügyminiszter a parlamentben fogadta Szalay-Berzeviczy Attilát, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnökét, hogy egyezessenek a magyar tőkepiac élénkítéséről, és megállapodjanak arról, hogy milyen szerepet tud játszani a BÉT a gazdaság kifehérítésében.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Veres János pénzügyminiszter a parlamentben fogadta Szalay-Berzeviczy Attilát, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnökét, hogy egyezessenek a magyar tőkepiac élénkítéséről, és megállapodjanak arról, hogy milyen szerepet tud játszani a BÉT a gazdaság kifehérítésében, áll a tőzsde közleményében.

A megbeszélés alapját a Budapesti Értéktőzsde, a Befektetési Szolgáltatók Szövetsége (BSZSZ), a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) által kidolgozott és júliusban a kormánynak, valamint a parlamenti pártoknak megküldött ötpontos tőkepiac-élénkítő javaslatcsomag képezte.

A miniszterelnök és a pénzügyminiszter nyitott a három éven túli időszakra vonatkozó, árfolyamnyereség- és kamatadó-mentességet biztosító Hosszú Távú Befektetési Számla bevezetésére, de a számlakonstrukció jelentőségére és várható költségvetési kihatásaira való tekintettel, ezt a január 31-ig kidolgozandó hosszú távú adócsomag részeként kívánják a kormány elé vinni. Méghozzá azzal a megkötéssel, hogy a számlára történő éves befizetéseknek korlátja lesz, melynek mértéke a tőkepiac szükséglete és a költségvetés lehetőségeinek figyelembevételével egy ésszerű határban lesz megállapítva a Tőzsde és a pénzügyminisztérium további szakmai egyeztetése eredményeképpen.

Az ingatlanpiac és a tőkepiac összenyitását javasló pontot alapul véve a kormány úgy döntött, hogy a javaslat szellemével egyetértve 2008. január 1-től 15-ről 5 évre csökkenti az ingatlanok után fizetendő forrásadó- köteles periódust, megkönnyítve ezzel a megtakarítások átcsoportosíthatóságát az ingatlanpiacról más megtakarítási formákba.

A kormány támogatja azt a javaslatot, miszerint a Budapesti Értéktőzsdére bevezetett nyílt és zártvégű befektetési alapok a részvényekhez hasonlóan adózzanak. Az elért hozamok a jövőben árfolyamnyereségként adóznak és nem kamatként, így az esetleges veszteségek leírhatók lesznek 2008. január 1-től a nyereségből, csökkentve ezzel év végén az adóalapot.

A miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy felkéri Hiller István oktatási minisztert: tegye meg a szükséges lépéseket azért, hogy a pénzügyi alapismeretek a legrövidebb időn belül kötelezően oktatott tantárgy legyen minden magyar középiskolában.

Kapcsolódva a kormánynak a feketegazdaság felszámolására tett erőfeszítéseihez - a BÉT elnöke arra tett javaslatot, hogy az állam a fejlesztési adókedvezményen és a fejlesztési tartalékon keresztül ösztönözze a vállalatok tőzsdére lépését. A miniszterelnök felkérte a tőzsde elnökét: a Budapesti Értéktőzsde dolgozza ki részleteiben is a két javaslatot és kezdje meg erről az egyeztetést a pénzügyminiszterrel, hogy a végleges anyag mihamarabb a kormány elé kerülhessen.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.