2007. június 8. 08:42

Tegnap az amerikai indexek nagyot estek, ez megadja az alaphangulatot az európai piacoknak is. Van aki szerint megnyugvás jön, más úgy látja, ez még csak a kezdet.

Nem drámai, de jelentős fejreállás volt az USA-ban csütörtökön, A Nasdaq Composite index 1,8 százalék (45,80 pont) csökkenéssel 2541,38 ponton fejezte be a napot, míg DJIA 30 13 266,73 ponton zárt 1,5 százalék (198,94 pont) hanyatlással.

A tőzsdemutatók erőteljes gyengülését részben az okozta, hogy az amerikai állampapírhozam a lélektaninak számító 5 százalék fölé emelkedett, ami komolyan érintette a kamatérzékeny közüzemi és lakásépítő cégeket. A 10 éves amerikai állampapírhozam csütörtökön 5,12 százalékra, egy éve legmagasabb szintre nőtt. A magas hozam azzal járhat a szakértők szerint, hogy a befektetők elfordulnak a részvényektől és a nagyobb megtérüléssel kecsegtető állampapírok vásárlásába fognak. Gyengítette a részvényeket, hogy közel 1 dollárral erősödött a kőolaj ára.

A fentiek aztán itthon is gyenge nyitást vetítettek előre, ami be is következett.

A kiugrás előtti rés tesztelve lett, ám onnan egyelőre visszapattant az index. Óvatos vételeket az alsó ellenállásnál lehet nyitni, ám a fenti vonal a mostani nemzetközi helyzetben valószínűleg megfogja az indexet.

A piac további mozgását illetően a brókercégek sem tudnak semmi okosat mondani. Az MTI által idézett elemzők véleménye arról, hogy meddig tarthat még a negatív korrekció a tőzsdén. Miró József, az Erste Bank Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint a világ börzéin végbement jelentős árfolyamcsökkenés várhatóan véget ér a közeljövőben. Elképzelhetőnek tartja, hogy már pénteki negatív kezdés után magához tér a piac, és a nap végére az index emelkedést mutathat. Hozzátette, ez nem jelent feltétlenül pluszos zárást.

Dobár Péter, a CIB Bank elemzője viszont úgy véli, hogy a hazai tőzsde pénteken jobban megérezheti a külföldi piacokon dúló pesszimizmust, ugyanakkor a Mol iránti vételi érdeklődés továbbra is fékezheti a BUX esését. A külföldről érkező impulzusok közül véleménye szerint a frankfurti értéktőzsde szereplése lehet leginkább iránymutató. Amennyiben a DAX 7500 pont alá süllyed, úgy további eladások indulhatnak be. A DAX-30 csütörtökön 111,44 pontos, azaz 1,44 százalékos veszteséggel 7618,61 ponton zárt. Dobár Péter kifejtette, a hozamemelkedés a bankszektort érinti a legérzékenyebben, emiatt folytatódhat az OTP gyengélkedése. Emellett az osztalékpapíroknak sem kedvez, így az előző napon még emelkedő Magyar Telekom sem tarthatja sokáig magát.